Както биха казали в Англия, Юрген Клоп открадна шоуто в последните дни с назначението си за като мениджър на "Ливърпул". Новината стана топ в целия футболен свят, тъй като един харизматичен клуб си взе харизматичен треньор. 

"Червените" от "Анфийлд" най-накрая имат топ наставник и това е царят на лафовете Клоп. Германец от Черната гора (Шварцвалд) - самият той се изрази така вчера, когато изръси куп бисери на първата пресконференция.

Клоп е не само голям треньор, извел "Борусия" (Дортмунд) до две титла на Бундеслигата, няколко купи и Суперкупи и един финал на Шампионската лига. Той е голям образ, зевзек, артист, който ще внесе колорит във Висшата лига, в която чешитите треньори намаляха напоследък. Най-малкото - Жозе Моуриньо е "кисел" от началото на сезона.

Направихме подборка с крилатите фрази на Юрген Клоп от престоя му в "Борусия". Не включихме вчерашните проблясъци - хер Клоп се нарече Нормалния (покрай Специалния за Жозе), намеси майка си, обяви, че ако не направи до четири години "Ливърпул" шампион ще отиде в Швейцария, обеща "футбол на пълна газ"... И посъветва английските журналисти да опровергаят онези, които са го предупреждавали, че ще му стъжнят живота.

Вече чакаме шоуто "Юрген Клоп" - на терена и извън него. А дотогава - вижте го в действие от близкото минало. 

За кариерата си на футболист:

"Така и не успях да реализирам на терена това, което беше в главата ми. Имах талант за пета дивизия, а в ума ми беше Бундеслигата. Резултатът бе кариера във втора Бундеслига."

За загубата от "Байерн" (Мюнхен) на финала на Шампионската лига през 2013 г. на "Уембли":

"Единственото, което мога да кажа, е че беше велико преживяване. Лондон е последният домакин на олимпийските игри. Времето бе добро, всичко беше ОК. Само резултата..."

Преди мач с "Ювентус" същия сезон. "Борусия" продължи напред с общ резултат 5:1:

"Изправяме се пред най-голямото предизвикателство във футбола: излизаме срещу италиански отбор, на който стига равенство."

Какво е казал на играчите след слабо първо полувреме, а след почивката те са били преобразени:

"Казах на моите футболисти, че след като така и така сме дошли тук, хайде да поиграем малко футбол."

Каква е разликата между него и мениджъра на "Арсенал" Арсен Венгер:

"Той обича отборът му да притежава топката, да я разиграва, да си я подава... Направо като оркестър. Но това е като тиха музика. Аз харесвам хеви метъл. И го харесвам да звучи шумно."

За това какво е да спориш с "Байерн" (Мюнхен) за титлата в Бундеслигата:

"Ние имаме лък и стрела и ако се прицелим добре, може и да уцелим мишената. Проблемът е, че "Байерн" разполага с базука. Но пък от друга страна Робин Худ е бил доста успешен."

За бягството на Марио Гьотце от "Борусия" в "Байерн":

"Той си тръгна, защото е любимец на Гуардиола. Ако трябва да бъде винен някой, то това съм аз. Но пък не мога да стана по-нисък и да проговоря испански."

През февруари 2011 г. "Борусия" побеждава "Байерн" с 3:1 на "Алианц Арена". Клоп коментира победата така:

"Когато Дортмунд спечели за последно тук преди 19 години, много от играчите ми още са бозаели."

За постоянните контузии за ключов играч в Дортмунд - националът Матс Хумелс:

"Ще го чакаме както добрата съпруга чака своя мъж, който лежи в затвора."

За това как е преживял загуба:

"Когато давах първото си интервю бях много разочарован. Десет минути по-късно - след второто, се чувствах по-добре. След още 30 минути ще ми се струва, че сме спечелили мача."

Обяснява причината защо е бил изгонен от съдията:

"Чувствам се почти горд от първия ми червен картон като футболист. Приближих се до четвъртия съдия и го попитах: Колко грешки са ви позволени? Ако са 15, значи имате право на още една."

Запитан от фен на "Шалке" - големият регионален съперник на "Борусия", как се печели Бундеслигата, Юрген Клоп отговаря така: 

"Как да обясниш на сляп човек кой цвят какъв е?"

За "тики-така" стила на "Барселона":

"Това не е моят спорт. Не искам да печеля с 80 процента притежание на топката. Съжалявам, но не ми е достатъчно. Футбол с битка, а не безоблачен футбол - това харесвам аз. Както казваме ние в Германия - по английски. Дъждовен ден, тежък терен, 5:5, всеки един играч е накалян до лицето и след това не може да играе няколко седмици."