Номинациите за тазгодишните награди “Аскеер” са вече ясни. На пресконференция днес фондация “А`Aскеер” представи 11-те категории на 24-ите поред награди за принос към театралното изкуство.

Голямата награда за цялостен принос ще бъде връчена на театралния педагог и режисьор проф. Надежда Сейкова. 

За водещата мъжка роля ще се надпреварват Владимир Пенев за ролята на Арпагон в "Скъперникът" (Малък градски театър "Зад канала"), Ивайло Христов, който играе Коулмън Конър в "Самотният Запад" (Театър 199 ) и Малин Кръстев, който се превъплащава във Валийн Конър в същата постановка.

Водеща женска роля ще оспорват актрисите Александра Василева за ролята на Геше Готфрид в "Свобода в Бремен", Бойка Велкова за Дора в представлението "Две", и Ивана Папазова а ролята на Виктория Глас в "Глас" (Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив).

Номинациите за сценография, костюмография и театрална музика отиват при спектаклите "Ромео и Жулиета", "Дисни Трилър" и "Канкун".

В началото на април журито на академия "Аскеер" и номинациите за съвременна българска драматургия - "Злият принц" от Георги Тенев, "Покана за вечеря" от Оля Стоянова и "Хората от Оз" на Яна Борисова.

Борбата за наградата за режисура ще е между Петринел Гочев, Стефан Москов и Тея Сугарева. Представленията “Ромео и Жулиета" (Петринел Гочев) и "Професия Лъжец" (Теди Москов), ще се състезават с постановката на Владимир Люцканов "Самотният Запад" за най-добро представление. 

Връчването на наградите ще бъде на 24-ти май в Театър "Българска армия" , под патронажа на министрите на културата и на отбраната Петър Стоянович и Ангел Найденов.