Изчислено е, че между четвърт и половината от човечеството са гледали филм с Джеймс Бонд. И вероятно ще са още повече, когато 24-тия филм от поредицата - Спектър, излезе на 6-ти ноември.

Това означава, че е почти 100% сигурно, че вие знаете кой е Джеймс Бонд. Чували сте за него, гледали сте някой от филмите или дори може да сте чели оригиналните книги на Иън Флеминг.

Но чували ли сте за Сидни Котън, Санди Глен, Фицрой Маклиън, Мерлин Миншал, Петър Смитър, Уилям Стивънсън? Техните имена са в по-засуканите исторически книги, някои от тях дори са били живи допреди десетина години. Те, и още десетина агенти от миналия век са вдъхновението зад емблематичния таен агент 007.

Но може би най-важен сред тях е канадският агент сър Уилям Стивънсън. Именно за него разказва БиБиСи. Уменията му в ръкопашния бой, впечатляващите геройства, магнетичния му чар и любовта му към мартинитата са впечатляващо близки до основните характеристики на Джеймс Бонд. 

“Джеймс Бонд е високо романтизирана версия на истински шпионин,” пише създателят на Бонд Иън Флеминг. “Истинският агент... е Уилям Стивънсън.”

Уинипег, Канада е рожденното място на Стивънсън, но най-изумителното е, че въпреки статуята в центъра на града, много местни не знаят кой е той и какво е направил.

Службата му започва от рано - пилотира изтребител в Първата световна война. Печели шампионат по бокс в лека категория в армията, а след войната, се премества във Великобритания. Там се жени за наследница на сериозен тютюнев бизнес, и използва нейните връзки да се превърне в истински майстор-шпионин по време на Втората световна. Близък познат е на Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт, и играе ключова роля в създаването на ЦРУ - но и на БиБиСи. Създава и Лагер Х, където много командоси във втората част на войната изучават своя "занаят".

Стивънсън влиза в армията на 16. Номерът му в леката пехота на 101-ви батальон от Уинипег е 700758 - и макар Ийн Флеминг никога да не е признавал, че има връзка между това и дезигнацията на Бонд 007, тя е явна.

Флеминг, който е познавал Стивънсън, също така описва как той прави "най-силните мартинита в Америка, и ги сервира в чаши от по кварта."

 

Стивънсън умира през 1989 г на Бермудите.

Дали ще видим някой ден канадска нишка в историите за Джеймс Бонд? Когато сър Шон Конъри изиграва агент 007, Флеминг е толкова впечатлен от изпълнението, че, в чест на образа, към който Конъри неволно добавя лек шотландски акцент, добавя и шотландска кръв във вените на иначе чистия англичанин Бонд.