Поройният дъжд, който вали вече над 24 часа в Благоевград, наводни мазета, къщи, предприятия и цехове, предаде БГНЕС.

При всеки пороен дъжд традиционно се наводнява мазето на къщата на номер 4 на ул. „Сергей Румянцев” в района на Джамията. Стопанката сподели пред БГНЕС, че изпитва ужас, страхува се, че основите на къщата вече са изгнили, наводнявайки се при всеки валеж, и тя ще се срути. Според нея проблемът е във ВиК, защото в канализацията е включена и минералната вода, която извира в района на „Владишкото” .

„Минералната вода разяжда тръбите, не може при всеки дъжд да викаме да ни отводняват”, оплака се жената.

Наводнени са мазетата на Центъра за спешна медицинска помощ, където се помещава регионалната координационна централа на тел. 112. Водата в мазето е до глезените.

Пътят между селата Изгрев и Марулево е под вода, дерето приижда. Преливат шахтите по бул. "Димитър Солунски" и ул. „Славянска”. Отводнява се шивашка фирма в района. Река Бистрица също приижда.

Същевременно свлачище създаде проблеми за движението на автомобили и камиони по автомагистрала „Люлин” в посока София. Земна маса се е свлякла върху активната и аварийната лента, между първи и втори тунел.

Агенция „Пътна инфраструктура” предупреждава шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се осъществява в изпреварващата лента. 

На главния път София – Русе, в района между Луковит и село Румянцево, пък е разлято гориво. То е текло от товарен автомобил в дясната лента на движението по посока София. Екипи на Областното пътно управление в Ловеч обработват и опесъчават опасния участък. Пътят не е затворен, но движението е затруднено. Няма пострадали автомобили.

Тежка катастрофа затруднява движението между Стара Загора и Казанлък. На спускане от местността Дервеня към село Ягода тази сутрин шофьърат на "Шкода" загубва управление при проливен дъжд. Колата напуска пътното платно, къса мантинелата и пропада в дерето на около 6 – 7 метра, като отсича няколко тънки дървета. От удара най-тежко е пострадало дете на около 4-5 години, което се е возило с майката в автомобила. Двамата са откарани в Спешна помощ в Стара Загора. Причина за катастрофата е вероятно превишена скорост, несъобразена с пътните условия.