Беларуският президент Александър Лукашенко убедително спечели за пети пореден път изборите за държавен глава, предаде АФП.

Според данните от екзит половете той взема 83,49 на сто и побеждава още на първия тур.

За най-сериозния му конкурент - кандидатката на гражданската кампания "Казвай истината" Татяна Короткевич, са гласували едва 4,42 на сто. Трети е председателят на Либерално-демократическата партия (ЛДП) Сергей Гайдукевич (3,32%), а четвърти - лидерът на Белоруската патриотична партия Николай Улахович (1,67%). Други кандидати нямаше.

Всъщност още преди затварянето на секциите председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Николай Лозовик намекна кой ще бъде победителят, отбелязва Нюз.ру. На пресконференция в неделя следобед той заяви:

"Можете да не се притеснявате. След две седмици членовете на ЦИК, които не използваха отпуска си, ще могат да си починат."

На 25 октомври щеше да има втори тур, ако никой от кандидатите не бе набрал вчера 50 на сто.

Предишните избори от 2010 г. не бяха признати от САЩ и ЕС. Тогава протестите срещу манипулирането на вота завършиха с масови арести и вкарване в затвора на десетки критици на режима. Сега Лукашенко освободи мнозина от затвора, амнистира шестима известни опозиционни лидери, допусна малък уличен протест в Минск и се опитва да демонстрира дистанция от Москва и сближаване със Запада.

В петък се заговори, че ЕС е готов да свали санкциите срещу Лукашенко и още 139 души от най-близкото му обкръжение, ако президентските избори бъдат честни и прозрачни. Едва ли обаче Брюксел е във възторг от последния вот, убедени са анализатори. Президентът дори е получил сега повече проценти. През 2010 г. той е взел "само" 79 на сто.

Ден по-рано беларуската писателка Светлана Алексиевич бе удостоена с Нобелова награда за литература. Тя е заклет противник на режима в Минск и в продължение на няколко години е била емигрант в Западна Европа.

Тя се обяви против сближаване на ЕС с режима в Минск.

"На всеки четири години нови европейски ръководители идват на власт и смятат, че могат да уредят проблема с Лукашенко, без да знаят, че това е човек, който не заслужава доверие", заяви тя на пресконференция в Берлин в деня на изборите.