Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество делото по искането на 117 депутати от БСП и ДПС за указа на президента Росен Плевнелиев, с който той назначи 15 от членовете на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). 

Това съобщи КС на сайта си.

Определението за допустимостта е прието с единодушие. Докладчик по делото е съдия Стефка Стоева. Тя бе избрана за член на КС от квотата на магистратите.

На 3 април като 117 народни представители от двете управляващи партии внесоха в съда искане за обявяване на противоконституционност на указа на плевнелиев от 20 март. БСП и ДПС смятат, че президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите.

Става въпрос за сагата с президентския указ, с който той приложи математика, различна от тази на БСП и ДПС при назначаването на 15 души от състава на ЦИК. Квотният принцип за членовете на ЦИК е уреден в Изборния кодекс, но оказа се - може да се тълкува по различен начин. Така ДПС получи двама души в ЦИК, вместо трима, а ГЕРБ - седем. С което Плевнелиев осигури на бившата управляваща партия, която го издигна, т.нар. блокиращ глас при взимането на решенията от ЦИК.

С това си решение държавният глава е нарушил конституцията, тъй като "дописал" Изборния кодекс (ИК) без да има право на законодателна инициатива и не спазил текст от закон (ИК), задължителен за всички, смятат управляващите.

Ако КС се произнесе в тяхна полза, те се надяват да придизвикат отново дебата за импичмънт на президента. Такъв по конституция може да се инициира, ако държавният глава е нарушил основния закон. 

КС образува и дело по искане на омбудсмана Константин Пенчев. Той сезира висшите магистрати с искане да се обявяват за противоконституционни редица текстове от закона за електронните съобщения, които регламентират събирането на трафични данни на интернет потребителите.