Покупките през интернет стават все по-често, като с тях се спестяват пари и време. Но онлайн шопингът крие някои рискове, за които трябва да сте подготвени. Ето и най-често срещаните.

 

Ментета

 

Интернет е отлична среда за разпространение на копия на дрехи, обувки и аксесоари на известни марки, а и не само на тях. Преди да направите поръчка, убедете се, че това, което се предлага, е действителната стока. Например, всеки уважаващ себе си магазин публикува и вътрешнофирмения номер (код) на продукта. Преди да направите поръчка, потърсете в гугъл този код и вижте дали отговаря на същата стока.

Или обратното - чрез гугъл може да направите директно търсене по снимка, за да видите дали на нея отговаря същия код.

 

Намаления

 

Много често ще видите стока с голямо намаление, достигащо до 80 и повече процента. Това е типично за някои ръчни часовници, които на сайта на търговец примерно се продават за 200 лв., намалени от 2000 лева. Понякога това е изтънчена схема схема, защото ако потърсите в интернет сайта на производителя, ще видите високата цена и ще си помислите, че правите изгодна сделка. Нищо подобно. Някой предприемчив търговец поръчва в Китай да му сглобят серия атрактивно изглеждащи часовници с брандове, които наподобяват тези на известни марки, а после прави елементарен сайт, на който ги представя с високите цени и след това ги пуска "на намаление" на други сайтове.

 

Отстъпката

 

Онлайн търговците могат да ви заблудят с отстъпката върху крайната цена. Например, преди седмица Комисията за защита на потребителите съобщи за подобна схема. Търговецът дава отбив от цената примерно, 50% при покупка на стоки над 100 лева. Но забравя да посочи, че намаление се получава при покупка на стоки над 100 лв. след приложената отстъпка. Така минималната сума за нейното ползване не е 100 лв., а 150 лева.

 

Връщане на стока

 

Поради това, че покупката се прави дистанционно, за разлика от нормалния магазин, имате право да я върнете в 14-дневен срок (т.нар. период за размисъл) и да получите платеното за нея. Някои търговци спестяват това право, или дават по-кратък срок. Но някои неща не могат да бъдат върнати. Като например, билети за самолет и влак, билети за концерт и хотелски резервации за конкретни дати, храни и напитки, които ви се доставят редовно (например доставки на млекар), стоки, изработени по поръчка или явно персонализирани (например костюм, ушит по поръчка), запечатани носители на данни, като например DVD-та, които сте разпечатали след получаването им.

Поради това, че покупката се прави дистанционно, за разлика от нормалния магазин, имате право да я върнете в 14-дневен срок (т.нар. период за размисъл) и да получите платеното за нея. Някои търговци спестяват това право, или дават по-кратък срок. Но някои неща не могат да бъдат върнати. Като например, билети за самолет и влак, билети за концерт и хотелски резервации за конкретни дати, храни и напитки, които ви се доставят редовно, стоки, изработени по поръчка или явно персонализирани (например костюм, ушит по поръчка), запечатани носители на данни, като например DVD-та, които сте разпечатали след получаването им.

 

Време на ползване на услуга

 

Т.нар. сайтове за колективно пазаруване предлагат стоки и услуги с големи отстъпки с покупката на ваучер. Обърнете внимание за неговия срок, защото когато изтече става невалиден, а платените за него пари не се възстановяват.