Шотландският специалист по микроикономика Ангъс Дийтън е носителят на Нобелова награда за икономика за 2015 г., съобщиха от шведскияа Нобелов комитет.

Призът в тази категория е учреден през 1968 г. от Шведската кралска банка. Той не е част от наследството на Алфред Нобел и се връчва не от 1901, а от 1968 г. насам.

Ангъс Дийтън, който в момента преподава в университета в Принстън в САЩ, е удостоен за свой анализ на потреблението, бедността и благосъстоянието.

Лауреатът получава престижната награда само седмица, преди да закръгли 70 години. Той е роден през 1945 г. в Единбург, столицата на Шотландия. Професор е по икономика и международни отношения.

Учил е в университета в Кеймбридж, където има бакалавърска степен и магистратура по изкуства, както и докторска степен по философия. Работил е в Банк ъф Ингланд. Преподавал е в Бристолския униерситет във Верикобритания. От 1983 г. е в Принстън. Член е на Американската академия на изкуствата и науките и е член-кореспондент на Британската академия.

С награждаването на Ангъс Дийтън приключи обявяването на Нобеловите лауреати за 2015 г. Те ще си получат наградите на церемония в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта на Алфред Нобел.