Сагата с ЕГН-тата продължава и днес.

Ден след като стана ясно, че и депутати са се "подписали" в подписки на конкурентни партии за участие в евровота, а други, които са го направили за своята, но това не е било отразено, обяснение се опита да даде един от говорителите на ЦИК - социологът Цветозар Томов.

Както Клуб Z писа, бившата шефка на кабинета на Бойко Борисов Румяна Бъчварова също пропищя от фалшификация. Социоложката се възмути, че е дала подписа си за ГЕРБ, но след като направила справка в електронния регистър на сайта на ЦИК, се оказало, че го няма там.

"За сведение на ЦИК. Лично съм се подписала и съм си дала ЕГН. При двойната проверка, не излизам в нито един списък. Ако ще е така и с резултатите от гласуването...", написа Бъчварова във фейсбук.

В сутрешния блок на Нова тв Томов се опита да обясни от къде може да идва разминаването. По думите му системата за въвеждане на данните на подписалите се в електронен вид, е под формата на таблица в exl. Имената и ЕГН-тата се въвеждат от активисти на партиите. Според социолога, Бъчварова просто може да е била изпусната при това ръчно нанасяне, но по всяка вероятност била "на хартия". Т.е. в оригиналната подписка, която се съхранява под охрана в ЦИК.

"Легитимността на изборите не може да бъде поставена под въпрос", каза Томов. 

Той даде и заявка, че предложенията на Обществения съвет към ЦИК за модернизиране на системата за проверка на ЕГН-тата на сайта, ще бъдат възприети. Идеята е всеки индивидуално да може да провери само своите лични данни, а не както е сега - ако разполагаш с чуждо ЕГН, да можеш просто да го въведеш и така да провериш какви политически пристрастия има даден човек.

"Всяка свобода в този живот създава рискове от злоупотреби, но ние няма да се откажем от това да даваме на хората възможност да правят справка по електронен път", каза още говорителят на комисията.

По повод самото събиране на данните от партиите пък Томов посочи, че това си е тяхна отговорност.

Задочно, от ефира на бТВ, му отговори председателят на "Глас народен" - музикантът Светослав Витков. 

Според Витков не може политическите формации да са виновниците за проблема с личните данни, тъй като те няма как да изискват от хората, които се подписват в подписките им да се легитимират с документ.

"Цялата тая подписка е пълен майтап. Ние не можем да изискаме лична карта. Дали някой е добросъвестен, или иска да ни прецака...", ядоса се в ефир Витков.

"Малките си береме подписите като циганите", допълни той, визирайки факта, че големите формации по-лесно успяват да си набавят подкрепа от симпатизанти.

В студиото бе и бизнесменът Николай Банев, за когото се оказа, че вместо съпругата си Евгения, която е независим кандидат за Европарламента, е подкрепил комунистическата партия. Той определи случващото се като "инструмент за отстраняване на противници".

"Кой ще назначи графологична експертиза за подписа ми?!", попита Банев.

Паралелно, по Нова тв, Капка Сидерова, поканена като политически коментатор, пък изказа сходно мнение. 

"Целта беше да се откажат хората да гласуват и да отиде твърдото ядро", "обясни" генезисът на скандала тя. 

"Кой има интерес от тази ситуация!? От този политически терор!? Утре никой няма да се подпише никъде. Ние сме единствената антисистемна партия - срещу големите мастодонти, които създадоха тази политика, срещу ЕС", изкараха се репресирани и комунистите, чиято подписка е сред първенците по симпатизанти фантоми. 

Очаква се вълната от оплаквания на граждани да продължи. Всички видове регистрации приключват на 22 април. 

Днес ЦИК ще предаде в прокуратурата и в Комисията за защита на личните данни получените до момента 175 сигнала от частни лица, че са "участвали" в дадена подписка.