Летните бебета е по-вероятно да са по-тежки при раждането, по-високи, когато пораснат и като цяло по-здрави. Това твърди ново проучване на Кеймбридж, пише "Индипендънт".

Изследователите от Звеното по Епидемиология към Медицинския изследователски съвет стигат до заключението, че вероятно разликите идват от количеството слънце, които поемат бременните жени, но уточняват, че са необходими още тестове.

Над 500 хил. души са участвали в проучването, публикувано в сп. Heliyon и посветено на растежа и развитието на мъжете и жените във Великобритания.

Д-р Джон Пери, един от основните учени в изследването, обяснява: "Кога ще бъдем заченати и кога ще се родим - често са случайни фактори. Те не зависят от социалната класа, възрастта на родителите ни или тяхното здраве. Така че търсейки модели, които да обяснят тези различия открихме, че месецът на раждане е ключовият фактор".

Предишни изследвания показват влиянието на сезона на раждане върух теглото и здравето. Те навеждат д-р Пери и неговия екип на идеята да продължават проучванията като изследват по-детайлно връзката между времето на настъпване на пубертета и здравето в детството и в по-късния етап от живота на човека. 

Техните изследвания показват, че бебетата, родени през юни, юли и август са по-здрави, когато се появяват на бял свят и по-високи като зрели хора.

Проучването сочи и че, пубертетът настъпва по-късно при момичета, родени през лятото. Това е индикатор за по-добро здраве през живота на зрелите хора.

"За първи път настъпването на пубертета се обвързва със сезона на раждането", казва д-р Пери. "Бяхме приятно изненадани да видим колко близки са моделите на развитие, свързани с теглото при раждането и настъпването на пубертета".

Той уточнява, че техните резултати са показали, че месецът на раждането има сериозно влияние върху развитието и здравето. Все пак има нужда от още работа, за да се установи механизмът зад този процес, допълва ученият.