Как Бойко Борисов не се срамува да говори, че България е спряла големите енергийни проекти с Русия в полза на САЩ, чуди се руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред руската телевизия НТВ.

"Прочетох с изумление цитат от изказване на министър-председателя на България Бойко Борисов. Той заявява, че България се е отказала от реализацията на енергийните проекти с Русия, включително "Южен поток", включително атомната електроцентрала, нефтопровода Бургас-Александруполис, в интерес на Съединените щати. И затова сега, САЩ са длъжни да помогнат на България да получи безвизов режим и така нататък и други подобни", заяви Лавров.

В интервюто на фокус беше първоначално акцията на Русия в Сирия, но после темата отиде на отношенията със съседите и с други държави, при което бе спомената и България.

"Просто поразително е как хората (б.р. Борисов) не се притесняват от ето такива изявления, не е ли срамно пред избирателите им, пред народа им", каза още Лавров, явно говорейки за премиера.

В действителност, вчера Борисов каза следното на конференция в Американската търговска камара в София:

"Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?"

Пълното интервю на Лавров (на руски, изявлението за Борисов е около 26-тата минута):