Шефът на НИМ Божидар Димитров обяви противниците на "Ларгото" в София за "хунвейбини", а някой от тях и за безделници. Димитров коментира пред Би Ти Ви спрените вчера разкопки на Сердика от културния министър Вежди Рашидов заради протестите срещу тяхното възстановяване със съвременни материали

Димитров заяви, че "това на "Ларгото" не е бутафория". Според него бутафория у нас има само на Пернишката крепост и на патриаршеската базилика в Преслав. Шефът на НИМ коментира и протестите на гражданите срещу възстановяването на Сердика.

"Гражданите бяха Манол Глишев, известен безделник, неспециалист в тази област и никому неизвестната Мария Щурова. Те взимат отношение по въпроси, по които не са специалисти. Мария Щурова, тя фамилията й показва колко е нормална", заяви Димитров.

Той оприличи противниците на възстановяването на Сердика "китайските хунвейбини". По време на т.нар. културна революция в Китай през 60-те години, водена от Мао Дзедун, хунвейбините са били необразовани младежи, които са осъществявали терор срещу партийни комитети, както и срещу дейци на науката и културата.

Димитров не е особено впечатлен и от хората в социалните мрежи, които изразяват възмущението си с израза, че нямат думи за това, което се прави на "Ларгото".

"Като нямат думи няма да минават от там и няма да гледат. Точка по въпроса", отсече Димитров.

Според него "Ларгото" ще бъде привлекателен туристически обект. Димитров е категоричен, че покриването на разкопките със стъклен покрив няма да свърши работа.

"Ще го насерат гълъбите, вътре не може да се поддържа постоянна температура", поясни Димитров.

Шефът на НИМ е убеден, че това, което се прави по възстановяването на Сердика е световна практика.