Софийският университет "Св. Климент Охридски" дължи неплатени данъци и лихви върху тях в размер на 14 млн. лв. Това съобщи бТВ, позовавайки се на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. Данъците са дължими за периода 2007-2012 г. В доклада са установени сключени договори без обявяване на обществени поръчки и високи разходи.

Инспекцията е установила, че липсват 3 млн. лв., които в края на 2014 г. са били отпуснати от Министерския съвет за оборудване на нова лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с фирма от Австрия, който задължава университета да плати парите за апаратурата. Трите милиона обаче не са преведени, показва проверката на финансовите инспектори. Парите ги няма и в сметките на университета.

В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. година университетът е платил 630 000 лв. на фирма за ваучери за храна за служителите без обществена поръчка. Освен това СУ е платил почти 320 000 лв. за стационарни телефони през 2013 г. на една фирма, която също е определена без конкурс.

Ръководството на универститета отказва да коментира доклада. Коментар отказват и от Министерство на финансите и НАП. Държавната субсидия за университета за тази година е 47 млн.лв.

Според образователния министър Тодор Танев средствата са отишли за заплати, но доказателства за това в доклада на инспекторите няма.

"Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати дори един месец, тъй като тук заплатите са едни от най-ниските, както в БАН", обясни министърът.

Според него причината е в намаляващата субсидия за Софийския университет, който все пак успявал да плаща заплатите на преподаватели и персонал редовно.

"Отидете да питате министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, а самият бюджет го отрязаха", препоръча министърът.

На въпрос дали е възможно да има изтичане на средства, Танев каза, че такова не е доказано. Той определи липсата на обществени поръчки за определни дейности като незаконно действие, но каза, че не знае кой го е допуснал.