"Путин е хулиган и САЩ и Европа трябва да разширят санкциите срещу Русия заради военната агресия в Украйна", заяви в интервю за Ройтерс Джеб Буш - един от кандидатите за президент от Републиканската партия. Както е известно Джеб е син на бившия президент Джордж Буш и брат на също бившия президент Джорд Буш младши.

"Ако ме изберат за президент ще възприема по-агресивна политика срещу Москва и ще противодействам на Русия", подчерта Буш. Според него "руският държавен глава е ловък политик, който използва създадения от САЩ вакуум в Сирия и на други места по света". „За да си имаме работа с Путин, е необходимо са говорим с него на собствения му език. Няма да създаваме войнствена обстановка, а просто ще го предупредим за последствията“, обясни кандидатът.

Ако вляза в Белия дом ще се стремуя и към изграждане на коалиция с Европа и арабски страни с цел свалянето на сирийския президент Башар Асад, коментира още Буш. И добави, че"свалянето от власт на Асад е ключът към мира в района както и към разрешаване на безпрецедентната бежанска криза на Стария континента".

Той обясни, че ще създаде зона, забранена за полети, за да се защитят сирийски бежанци и да се даде възможност за обучение на сирийските бунтовници.

"Виждате ли потенциал сега за единен подход както срещу Асад и джихадистите от т.нар. Ислямска държава", попита риторично Буш. "Ако ние не правим нищо, значи по принцип казваме сбогом на Близкия изток", изтъкна той.

След това претендентът за републиканска президентска кандидатура се съсредоточи върху отношенията с Пекин. "Китай е конкурент, а не съюзник", обясни Буш. Според него "Пекин е дългосрочна заплаха, защото изгражда мощна и модерна армия и икономиката му е в разцвет".

Джеб не спести критики и по адрес на Иран. Вашингтон трябва да възпре разширяващия се ракетен потенциал на Техеран като предостави на Израел най-модерни оръжия и технологии, е рецептата на кандидат-президента.