Марлон Джеймс стана първият писател от Ямайка, който печели наградата „Мен Букър“. Отличието му бе присъдено във вторник вечерта за „Кратка история на седем убийства“ – безкомпромисен роман, който не е за хора със слаби сърца. Той показва шокиращо улично насилие, ругатни, открити секс сцени, наркопрестъпност, но също и, според съдиите, много смях.

„Кратка история на седем убийства“ е измислена история за опита за убийство срещу Боб Марли през 1976 г. – „изключителна книга“, според председателя на журито Майкъл Ууд, цитиран от „Гардиън“.

„Беше много вълнуваща, с много насилие, с много псувни – заяви той. – Беше книга, за чийто избор не се двоумихме много – взехме решението единодушно, което малко ни изненада.“

44-годишният Джеймс е първият ямаец с престижната литературна награда в нейната 47-годишна история. Той живее в Минеаполис, а книгата му вече има доста почитатели. Тя бе описана от „Ню Йорк Таймс“ като „римейк на Тарантино по Ти Си Бойл, но със саундтрак на Боб Марли и сценарий на Оливър Стоун и Уилям Фокнър… – помитаща, митична, от висока класа, колосална, замайващо сложна“.

На церемонията в Лондон Джеймс посвети наградата си на своя баща, с когото като бил малък си правили Шекспирови дуели:

„Кой ще изнесе най-дългия монолог… – само си представете баща и син в ямайски бар“.

Джеймс заяви още, че се надява победата му да привлече повече внимание към авторите от карибския басейн, но призна, че му се е наложило да напусне Ямайка, за да напише книгата си, тя е била „роман на изгнанието“, а той се е нуждаел от дистанцията и от чувството, че „може би няма да има последствия“.

И макар да се нарича „Кратка история“, книгата е нещо доста различно – 686 страници, наситени с лицата на уличните хулигани, агенти на ЦРУ и ФБР, духове, кралици на красотата и наркопласьора на Кийт Ричардс.

Марлон Джеймс получава 50 хиляди паунда заедно с наградата. Очаква се тя да донесе и огромен ръст в продажбите му – миналогодишният победител Ричард Фланаган продаде 300 хиляди копия във Великобритания и 800 хиляди по света на романа си „Тесният път към дълбокия север“.

площад "Славейков"