Машините ще имат доста по-човешки характеристики и ще развият много по-лична връзка с хората, заяви вицепрезидентът на Gartner на годишния симпозиум на фирмата, която е сред водещите технологични анализатори. Техните наблюдения и предвиждания показват, че в близко бъдеще машините и хората все повече ще са колеги, като в голяма степен и ще зависят едни от други.

Анализаторите на Gartner правят подобни прогнози често. Досега са предвидили няколко развитията, като навлизането на облачните сървъри, пренасочването на софтуер към мобилните устройства и други.

Ето и десетте предвиждания на Gartner за технологиите до 2020 г:

1. До 2018 г. 20% от бизнес съдържанието ще бъде създавано от машини.

Технологии, които могат да асемблират и предават информация с автоматични композиционни двигатели ще бъдат бъдещето на бизнес-генерираното съдържание.

Или, по-простичко казано, след няколко години 1/5 от легалните документи, докладите, прес рилийзите и прочие ще бъдат писани от машини.

2. До 2018 г. 6 милиарда свързани неща ще искат поддръжка.

В епохата на дигиталния бизнес, когато физическите и дигиталните линии постоянно се пресичат, ще се повиши нуждата от свързване не само на компютри, но и на всякакви неща към мрежата. "Интернетът на нещата" вече е позната концепция - възможността не просто специални устройства като компютри, таблети, смартфони да имат връзка с мрежата, а и ежедневни продукти и предмети - бутилките вино в супермаркета, леглото и хладилникът ни, офисният стол. Всеки от тези предмети може да има функция, която да се контролира или да предлага информация в мрежата - например, фризерът може да изчислява колко калории сме изяли и да праща информацията на лекаря ни.

Според Gartner, подобни предмети, които сега са основно експериментални, след няколко години ще бъдат милиарди.

3. До 2020 г. автономни софтуерни агенти извън човешки контрол ще участват в 5% от всички икономически транзакции.

Алгоритмични агенти вече участват в икономиката ни. Но те не са напълно автономни, защото са свързани със солидна система от контролирани от нас механизми.

Подобни, но автономни агенти също имат своята стойност. Според Gartner, те ще създадат нова икономика, която анализаторите наричат "програмируема". Ще виждаме алгоритми, често прозрачни и с отворен код, които ще се занимават с банкиране, застраховки, обмяна на валута, събира на средства - и всякакви други финансови операции.

4. До 2018 г. над 3 милиона работници ще бъдат ръководени от "робошеф".

Роботизирани мениджъри ще правят все повече решения, които днес се взимат от хора. За момента става въпрос предимно за наблюдателни дейности, като наблюдаване и оценяване на работата, връзката със задоволеността на клиента, и прочие. Подобни данни, които са често ключови за всякакви мениджърски решения, могат да се събират, анализират и превръщат в решения изключително ефективно от машини.

5. До края на 2018 г. 20% от умните сгради ще са били жертва на дигитален вандализъм.

Когато имаш дом, несъмнено се замисляш за опасността някой да нахлуе с взлом, да разбие врата, прозорец. Първите смарт-къщи вече са факт, а с тях и ново престъпление - дигиталния вандализъм. Както някой може да хвърля камъни по стъклата, след няколко години ще се опитват да хакват системите на къщата ни. Затова производителите на технологии за такива домове трябва още отсега да работят сериозно върху сигурността.

6. До 2018 г. 45% от най-бързорастящите компании ще имат по-малко работници отколкото умни машини.

Обучението, наемането, постоянната заплата и събирането на екип е ужасяващо огромно перо за всеки бизнес. В близкото бъдеще всяка работа, която може да бъде прехвърлена на компютър или умна машина, ще бъде прехвърлена.

Например вече има прототипи за напълно автоматизиран супермаркет, или охранителна фирма, която има наблюдателна система съставена само от дрони. 

Не е сигурно че старите компании ще започнат първи с този тренд, но по-умните сред тях ще се включат бързо.

7. До края на 2018 г. лични дигитални асистенти ще разпознават индивиди по лицето и гласа по различни канали

Сайри, Кортана и техните братовчеди след няколко години ще говорят по-естествено, ще общуват по-директно с нас, ще помнят много повече за нас, ще реагират на ситуацията и въпросите ни по-активно. И ще ни разпознават. Ще се появят и техни търговски версии, които ще ни посрещат в магазини, на живо и онлайн.

8. До 2018 г. 2 милиона работници ще бъдат принудени да носят устройства за следене на здравето по договор.

Първи вероятно ще са полицаите, пожарникарите, парамедиците, но в бъдещето ще има тренд все повече хора да носим уреди за следене на фитнеса и на здравето, които ще бъдат за спокойствието на работодателя ни и изискване за наемане на работа.

Разбира се, логично е първо това да засегне именно по-тежките процеси. Тези устройства, които вече са масови и евтини, ще бъдат и централизирани, и ще мерят кръвно, сърдечен ритъм и потенциални нива на стрес, и ще ги пращат към компютри за анализ и реакция при нужда.

9. До 2020 г. умни агенти ще водят близо 40% от мобилните ни интеракции.

Умни технологии, под формата на персонални асистенти и подобни ще наблюдават съдържанието, което търсим, поведението ни в мрежата, и ще записват тези данни в неврални мрежи, които ще разработват модели за данни, от които машините ще правят изводи за хора, съдържание и контекст. Виртуалните лични асистенти ще знаят какво искаме, какво търсим, ще създават връзка на доверие с нас и в крайна сметка ще работят и автономно от нас.

10. До 2020 г. 95% от проблемите със сигурността на облачните мрежи ще бъдат по вина на потребителите

Притеснения за сигурността е основното нещо, което спира хората да ползват активно публични облачни услуги. Всъщност, много малка част от проблемите в тази област са по вина на предоставящия услугата. До 2020 г повечето ще бъдат вина на потребителя.

Това не означава, че облачните сървъри ще са напълно безопасни. А че частта, която е под контрол на потребителите, е толкова опростена за леснота и удобство, че някои наивни потребители ще създадат повече проблеми сами.