Куентин Тарантино се обърна към „черните“ си критици, заявявайки им, че неговата раса няма никакво значение. В интервю пред писателя Брет Истън Елис за „Ню Йорк таймс“ режисьорът заявява, че мотивите му често се интерпретират възможно най-негативно. „Сякаш съм суперзлодей“, коментира Тарантино. Новият му филм „Омразната осморка“, който ще излезе на Коледа,вероятно също ще събуди сходни страсти.

В разговора той признава атаките срещу себе си от афро-американци за „Джанго без окови“, но пита защо цветът на кожата трябва да влияе на филмите, които прави.

„Ако в последните 20 години сте правили пари като критик на черната култура, то трябва да сте се занимавали с мен – казва Тарантино. – Трябва да имате мнение за мен. Трябва да се занимавате с онова, което казвам, и да се изправяте срещу последствията от него.“

Режисьорът, който често прави провокативни интерпретации на робството и си служи доста либерално с думата „негър“, продължава:

„Ако претеглите критиките към мен, ще видите, че те са доста равномерно разпределени между плюсове и минуси. Но когато черните критици излизат със свирепи обвинения към Джанго, няма как да ми пука. Ако хората не харесват филмите ми, те просто не ги харесват. Ако не могат да схванат това, няма никакво значение“.

Куентин Тарантино се гневи още и защо цветът на кожата му има значение:

„Това оставя лош вкус в устата, защото мина много време откак се говореше за цвета на кожата на даден писател толкова често, колкото за моята. Не бива да мислите, че цветът на кожата на писателя има някакъв ефект върху думите му. В много от най-грозните рецензии за мен мотивите ми са представени по най-негативния начин. Изглежда сякаш се задава най-големият злодей“.

При появата на „Джанго без окови“ през 2013 г. режисьорът Спайк Лий написа в Туитър:

„Американското робство не е било спагети уестърн на Серджо Леоне. Било е холокост. Моите предшественици са роби. Отвлечени от Африка. Аз ще ги почета“.

Тогава Тарантино получи подкрепата на тъмнокожия си колега Антоан Фукуа, който заяви, че не вярва Тарантино да носи „расистка жилка“. Актьорът в ролята на Джанго – Джейми Фокс, пък обяви, че коментарите на Лий са „безотговорни“.

площад "Славейков"