В една от популярните навремето ъндърграунд песнички от соцепохата се пееше:"Ой, Кузьмич, Кузьмич, какой ты пич! Продал корову - купил "Москвич"! Но демокрацията прати в историята най-голямото име в съветското автомобилостроене.

И все пак - легендата, в чиято поправка в целия бивш комунистически блок са похарчени милиони човекочасове в съботите и неделите,  може да възкръсне от пепелта като птицата Феникс.

Фактът: "Рено-Русия" е заявило в местното патентно ведомство запазване на търговската марка "Москвич". За какво им е не е съвсем ясно, но московските медии предполагат, че това наименование ще бъде ползвано за продаваните в Русия модели на "Дачия". Досега румънската марка на местния пазар се продаваше като "Рено".

Според спекулациите обаче френският автоконцерн повече не иска евтините румънски коли да бъдат свързвани с оригиналната марка.

"Рено" са поискали запазване на името както на латиница, така и на кирилица. Тя включва и емблемите на колите, които се правеха от Автомобилен завод "Ленински комсомол" (АЗЛК).