Специален експеримент за цялостно спиране на Интернет в Русия са провели тази пролет Руското министерство на връзките и комуникациите и регулаторния орган Роскомнадзор. Това съобщи генералния директор на провайдъра "Ер-Телеком" Андрей Семериков, пише руската медия CNews.

За това съобщиха и от Slon.ru, една от медиите в списъка на Радио Свободна Европа за "20-те руски медии, които трябва да прочетете, преди да бъдат закрити" (тук на английски език).

Андрей Семериков е и вицепрезидент на руската Асоциация на кабелните телевизии - съответно и човек на властта.

Но това не значи, че Владимир Путин демонстрира своите намерения да отреже страната от най-голямата медия и връзка с всичко навън  - Световната мрежа.

Човек би могъл да си помисли подобно нещо след изявлението на руския президент през април миналата година:

"Интернет е възникнал като специален проект на ЦРУ на САЩ и продължава така да се развива"

Тази реплика и не малко слухове предизвикаха онази част от руснаците, които не одобряват контрола на правителството в интернет (по-малко от половината - 42%) да зададат въпроса - наистина ли има планове да се изключи страната им?

Не, отговори през септември говорителят на Путин Дмитрий Песков, това е извън всякакъв въпрос. Но има опасности за сигурността на Русия, които се проверяват, допълни той.

“Всички знаем кой е шефът на глобалния интернет. И поради неговото непостоянство, трябва да мислим как ще подсигурим националната ни сигурност", каза Песков.

В успокояването на нацията по-късно се включи и министърът на комуникациите Николай Никифоров, който заяви:

"Към Русия се обръщат на езика на едностранчивите санкции: първо, блокирани са кредитните карти, после Европейският парламент казва, че ще бъдем откачени от SWIFT (световната система за комуникация между финансовите институции, бел. ред.). При тези условия, ние работим по сценарий, в който нашите скъпи партньори решават изведнъж да ни изключат от интернета."

Руското издание Vedomosti.ru оповести, че Путин прави план как да се разкачат от интернета по спешност, ако някой застраши безопасността на хората през мрежата.

Да, именно затова са тестовете - ако лошите хора от ЕС или САЩ решат да блокират интернета в Русия (за което не е имало дори и намек нито от Вашингтон, нито от Брюксел), или ако ни нападнат онлайн, какво ще стане? Трябва да проверим!

Добрата новина е, че дори не са успели да го проведат пълноценно - макар големите провайдери веднага да са изпълнили заръките на държавната цензура, се е оказало, че в Русия има твърде много малки доставчици на интернет, повечето работещи в сивия пазар. Върху тях държавният контрол е много по-слаб.

В момента, според Семериков, в Русия има 11 000 притежатели на лиценз за доставка на интернет. Такива лицензи на практика не се взимат, а се обявяват, обяснява още той. Много от провайдърите на телевизия и интернет не спазват заръките на закона - не блокират забранените в Русия сайтове, и пускат канали, които нямат лиценз за разпространение.

Естествено, Роскомнадзор обяви, че изказването на Семериков е "грешно интерпретирано", а прес-службата на комуникационното министерство въобще не го коментира.

Добрата новина е, че засега официално намерение за отрязването на Русия от интернет света няма, а по всичко личи, че не е и напълно възможно. Това не спира разработването на закони, които да пречат на блогъри, онлайн медии, социални мрежи, както и агресивното завладяване на вътрешните им варианти, както стана с Вконтакте, в момента оглавявана от Борис Добродеев, син на шефа на държавната телевизия