41,60 лв. на месец, 499,20 лв. на година. Толкова са парите, които всеки българин, роден от 1 януари 1960 г. насам е внесъл в допълнителен универсален пенсионен фонд през 2013 година. Това показват окончателните данни на Комисията по финансов надзор.

В сравнение с 2012 г. годишната вноска се е увеличила с 43,32 лв., основно заради средния ръст на заплатите.

През 2013 г. във фондовете сме превели общо 794,210 млн. лева. Но въпреки сериозния размер през последните 13 години, откакто действа т.нар. втори стълб на осигурителната система, средният размер на натрупаните средства на лице е едва 1641,87 лева. В сравнение с 2012 г. той се е увеличил с 256,70 лева. Къде тогава са отишли през последната година едни 242,50 лв., които са разликата до 499,20 лева? Я да извадим елката.

Много просто, в графата приходи от такси и удръжки на пенсионните фондове. При универсалните пенсионни фондове този показател възлиза на 91,597 млн. лв., което чакайте малко, е повече от нетния размер на разликата в постъпленията в тях за година, а той е 84,352 млн. лева!

Заедно с таксите по професионалните пенсионни фондове, доброволните пенсионни фондове и доброволния пенсионен фонд по професионални схеми общо пенсионно-осигурителните дружества са прибрали 107,693 млн. лева. Приходите от управление на собствени средства са само 16,226 млн. лева.

Което от своя страна позволява на пенсионно-осигурителните дружества да направят една прилична печалба в нетен размер от 36,915 млн. лева. Но обърнете внимание, тя не отива при осигурените.

Което като човек, който попада в групата на осигурените допълнително лица, ме кара да си задам няколко въпроса:

По дяволите, тези такси, които прибират (а те не са малко - удръжка от осигурителната вноска, инвестиционна такса, еднократна встъпителна такса и "други такси") не са ли прекалено високи?

Защо нормата на печалба на дружествата е по-висока отколкото на мобилен оператор по времето на Костовото правителство?

След като половината от парите ни отиват на практика за издръжка и осигуряване на печалби на техния бизнес, какъв е смисълът да им превеждаме парите си вместо да ги слагаме на банков влог? От лихвата ще дадем на държавата само 10% данък.

След като властта плаши банки, бързи заеми, хипермаркети, ерепета, егенета и какво ли още не, защо не обърне внимание и на практиките на пенсионните дружества? Те не са измислили таксите, а са им законово регламентирани. Чист като комсомолска сълза регламентиран монопол.

Иначе един ден (ако доживеем до втора пенсия) току виж се оказало, че като си приберат таксите, за нас ще остане една голяма дупка на геврек.