Президентът на САЩ Барак Обама покани култовата формация „Буена Виста Соушъл Клъб“ да изнесе спектакъл в Белия дом за Месеца на Културното наследство на латиноамериканските народи. Публиката ще бъде от 500 политици и изтъкнати личности от целия свят, начело с домакина, пише испанският ABC.

Присъствието на певицата Омара Портуондо, китариста Елиадес Очоа, изпълнителя на лютня Барбарито Торес, тромпетиста Гуахиро Мирабал и тромбониста Хесус Рамос на изтъкнатата сцена е част от провежданата от САЩ и Куба политиката на сближаване. Доскоро беше немислимо дори големите легенди на традиционната кубинска музика, останали да живеят и творят на острова, да присъстват на толкова тържествено и официално събитие, въпреки триумфа им в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк.

Концертът е в рамките на турнето на групата, озаглавено „Сбогом”, с което артистите се разделят със сцената след дълга и блестяща кариера. Те бяха събрани от музиканта Рай Кудър и кинорежисьора Вим Вендерс за документален филм, който се появи през 1999 г. После през годините героите от филма започнаха да си отиват – простихме се с магнетичните Ибрахим Ферер, Рубен Гонсалес, Пио Лейва и Орландо Лопес.

А ако имате един час за разтоварване, ето едно предложение...

"Площад Славейков"