Когато МВР и прокуратурата мълчат (или по-скоро дават оплетени обяснения), фейсбук разследва. Така може да се обобщи ситуацията след среднощната смърт на един все още неизвестен и като име, и като произход чужденец.

Първият въпрос е за тези "агресивни лица", които били "в добра спортна форма" - по цитата на главния секретар Георги Костов. В колко добра спортна форма трябва да са, щом са засечени от Интегрираната информационна система на "Гранична полиция", че нарушават границата ни, а пък стрелбата е навътре в страната на 30 км. Няма такива спринтьори, особено сред дивата пресечена местност в Странджа...

Обаче МВР много обича тайните. Как работи Интегрираната система и простира ли се навътре в страната - например до района на Средец, което би обяснило много неща за действията "на юруш", никой от сутринта не ни отговори.

Когато всяка баба от близките села говори по телевизиите, че по околните сокаци и кози пътеки ходят върволици мигранти и каналджии, променени ли са разстановките и подсилени ли са патрулите на полицията, така че това да се прекрати? И кога? 

Има ли стоппатрони? Ето още един нелош въпрос. В нощта в средата на нищото сами 3-ма човека срещу 50 не е ситуация за подценяване - факт. Полицаите също като другите хора искат да се приберат живи и здрави при близките. Кое обаче налага използването на боен патрон при единствения изстрел - ето още нещо, на което МВР ще трябва да отговори. Дори да приемем, че е имало рикошет...

На колко стрелби е ходил служителят Хамбарлиев през последните години?... Ако, разбира се, излязат честни данни. Защото има районни, в които, по наша информация, полицаите не са боравили с онова, което им е в кобура, от 6 години и повече.

Вярно ли е, че РПУ-тата в района изобщо нямат полигон, на който да поддържат формата си на стрелци, а най-близкият е в Бургас към областната дирекция? И че когато все пак министерството реши да извади заветните по около 30 ст. за боеприпас за "Макаров", то това може да стане, само ако се намерят в старите погреби залежали?

Конкретно "Гранична полиция" непрекъснато получава по различни проекти и партньорства технически средства като например уреди за нощно виждане. Къде са били в момента? И ако ги има, не можеше ли да се викне подкрепление срещу опасните хора - много на брой и в добра спортна форма?

И последно: има ли поне нещо животозастрашаващо, което да предизвиква хипотезата на самоотбрана, примерно едно джобно ножче у въпросната група от 50 агресивни нарушители? И ако имаше, мислите ли, че вече нямаше да сме го видели по всички телевизори?