Една кола от общо 220 на открития днес автомобилен салон "София 2015" привлече най-силно министъра на икономиката Божидар Лукарски и временно изпълняващия функциите на посланик на САЩ у нас Родерик Мур - Ford Mustang.

Представянето е излишно - колата е Audi. 

На една от първите пресконференции за деня дипломатът лично представи на български език мускулестата машина и повдигна покривалото й, асистиран от управляващия директор на "Мото-Пфое" Атанас Фурнаджиев. Мур обяви, че още не е изпълнил една от мечтите си - да притежава Mustang.

Genesis - луксозната марка на Hyundai.

Малко след това Лукарски откри изложението, като отчете, че българският автопарк е най-старият в Европа. И припомни един стар блян на куп наши правителства открай време - старт на автомобилна индустрия в България.

"За нас инвеститорите в областта на автомобилната индустрия са изключително важни. Това е един лакмус за това как се развива икономиката. Присъствието на инвеститори от автомобилния бизнес е един качествен белег за това докъде сме стигнали и оценка за работата ни, рече Лукарски. - В крайна сметка моята цел е покупателната способност на българите да се повишава. Опитваме се да привлечем производители. Привлекли сме доста. Тази година открихме няколко инвестиции, свързани с автомобилната индустрия. Не става дума за производство на готови автомобили от колелото до каросерията. Това, в което сме специалисти, е свързано с производството на електронни, механични и други компоненти за автомобилната индустрия."

След това лирично въведение министърът поиска лично да види Mustang-а, където се засече с Мур, а двамата размениха шеги.

Nissan блести с прототип. И с красота.
Sway беше показан тази година по най-големите световни сцени.

Автосалон в София не е имало повече от две години - от юни 2013 г., но пък завръщането на събитието бие всички рекорди по брой изложители (ако се смятат чисто автомобилните фирми), премиери (брой и блясък), щандове и т.н. и т.н. Във всяка зона има поне по 2-3 нови екземпляра. В столицата дойдоха нови модели, показани за първи път във Франкфурт миналия месец. Един от най-екслуивните дебюти - Jaguar F-pace, пътува към експо центъра, като мястото му стои празно. От "Мото-Пфое" обясниха, че всъдеходът се бави по границите, тъй като е абсолютно "непознато животно".

Сред новостите най-силно впечатление правят Audi A4 и особено бегачката R8, BMW 7-series, DS, Honda Civic Type R, Hyundai Tuscon, Genesis, Jaguar XE, Lexus RC F, Mazda CX-3, цяла гама от модела Mercedes GLE, концептуалното купе Nissan Sway, последното издание Opel Astra, Renault Talisman и Megane и т.н. и т.н.

Maserati MC12

Сред големите приятни изненади е болидът Maserati MC12, а като цяло и италианското присъствие е доста силно.

Дебютират и четири нови за България марки. Отбелязваме завръщането на Dodge, като на този щанд има достойни съперници на Mustang или както ги наричат в Америка - "масъл карс".

Колите на щанда на Dodge гледат лошо... 

Изложението отваря врати за посетители от събота и продължава до 25 октомври. Цената на билет за възрастни е 8 лева, срещу което ще получите анкетна карта и с нея можете да играете за автомобил по избор от седем модела.