Сирийската армия започна днес офанзива към град Алепо, предаде Ройтерс.

Тя е подкрепяна по земя от ирански войски и от ливанската шиитска групировка "Хизбула", а от въздуха - от руски самолети.

Тази офанзива означава, че сирийската армия сега настъпва на няколко фронта срещу бунтовниците край големите градове в западната част на страната. Това ще заздрави властта на Башар Асад дори при положение, че източните райони продължават да бъдат под контрола на "Ислямска държава" (ИД).

Алепо - търговски и индустриален център близо до границата с Турция, бе най-големият град в арабската република преди избухването на конфликта през 2011 г. Населението му в момента е 2 милиона души. Половината от него е под контрола на бунтовниците.

За първи път ирански бойци вземат такова дейно участие в битка в Сирия, отбелязва пред Ройтерс висш военен от страната.

От "Хизбула", която помогна на Асад в няколко ключови битки по време на гражданската война, заявиха, че сирийската армия извършва "широкомащабна военна операция" с подкрепата на руски и сирийски военни самолети. Групировката обаче не споменава за свои бойци в настоящата офанзива към Алепо.

Според Ройтерс двама висши офицери от "Хизбула" са убити миналата седмица край Алепо. Там загинаха и трима висши военни от Иран.

"Хизбула" е заподозряна за атентата на летището в Сарафово край Бургас на 18 юли 2012 г. Тогава камикадзе се взриви край автобус с току-що пристигнали израелски туристи. При атентата загинаха шестима туристи и българският шофьор на автобуса.

Руският президент Владимир Путин заяви днес на срещата на лидерите на ОНД в Казахстан, че руската военна операция в Сирия е ограничена във времето. Той обаче не назова точна дата за изтегляне, а заяви, че интервенцията ще трае, докато правителствените сили завършат настъплението си срещу терористите. Така Москва нарича не само джихадистите от "Ислямска държава", но и почти всички бунтовнически групировки.