В неделя мач между първия и втория във "В" група - ЦСКА и "Витоша" (Бистрица), няма да има. Поне към този час Бистришките тигри са категорични, че няма да се явят и по този начин ще позволят на "червените" да спечелят служебно с 3:0 на стадион "Българска армия".

Тази новина е в рубрика "Спорт", но в нея има много повече политика. 

Решението да не се явят на терена е взето от треньора на "Витоша" Костадин Ангелов, известен като Лаптопа. Отборът, в който е картотекиран премиерът Бойко Борисов, следва плътно ЦСКА в класирането - поради тези две причини срещата бе чакана с огромен интерес и щеше да привлече рекорден брой публика на Армията, поне за тази година.

"Взехме това решение, за да запазим здравето на футболистите. Имаме информация, че този мач ще бъде политизиран. По-рано днес казах в интервю, че съм аполитичен човек и взимам решението лично аз, за да предпазя играчите", обясни Ангелов. - Решихме така заради протестите, които от ЦСКА са организирали. Ние реално нямаме нищо против ЦСКА. Нямаме болни амбиции да влизаме в "Б" група. Нека спечелят този мач, ние се отказваме и им пожелавам бъдещ успех."

Костадин Ангелов е юноша на ЦСКА. Неотдавна той бе бит от ултраси на "червените" на трибуните по време на мач от "А" група.

След края на мача фенове на "армейците" планираха шествие по жълтите павета. Протестът е на футболния и спортните клубове, които в последните години или бяха лишени от базата си, или са принудени да плащат непосилни наеми. В същото време се очаква Българският футболен съюз (БФС) да откаже на ЦСКА клубът да продължи участието си във "В" група като ново дружество - Футболен клуб, на мястото на обявения в несъстоятелност ПФК. Без дългове.

Костадин Ангелов

Политици пък използват омразата на феновете на ЦСКА към премиера. Георги Кадиев покани кандидати за кметове на мача, а Мария Календерска призова "червените" да разбият "Витоша".

"Съвсем наскоро разбрах за готвеното. Очаквам действия против нашите футболисти. Това ме интересува, другото не ме касае, продължи Лаптопа пред репортери. - Досега не знаех, че ще бъде създадена такава обстановка. Какъв е смисълът да се смесват двете - политиката с футбола. Футболът е прекрасна игра, на която хората да се радват. Израснал съм в този клуб, в ЦСКА, а само съм страдал там. Не искам и други да страдат. Разграничавам се от всичко извън самата игра." 

Той увери, че не е имало натиск върху него. На питане дали решението е заради намесването на премиера, Бойко Борисов, наставникът отговори следното: 

"Не мога да ви разбера въпроса. Според мен този мач се опитва да се политизира. Кандидат-кметове се канят, други хора... Политиката е нещо, което аз не харесвам.“

Ангелов даде за пример мача на ЦСКА с израелците от "Ашдод" миналото лято, когато ултраси нахлуха на терена и подгониха играчите на гостите. 

"Не смятате ли, че ако има опасност за футболистите, егото няма значение. По-скоро бих си убил егото. Аз също имам ужасно желание да се изправя срещу ЦСКА, но не искам да поемам отговорност за здравето на някого. Докато футболът бъде политизиран в България, хората все така ще са негативно настроени на мач", каза още треньорът. 

Коце Ангелов каза, че досега не е виждал Бойко Борисов, който доскоро обличаше екипа на "Витоша", но вече играе само тенис.

"Ясно е, те са професионален клуб, а ние аматьорски. Разликата е, че премиерът, който е свързван с нас, аз не съм го виждал. Ние сме футболен отбор, а не политическа организация. Аз съм един футболен треньор и не съм боядисан в никакъв цвят. Ако трябва да кажа чий фен съм, то аз съм фен на ЦСКА", завърши Ангелов.

Последваха две декларации от ЦСКА. В първата клубът гарантира безопасността на всеки един мач и изразява възмущение от отказа на Бистришките тигри. На свой ред ЦСКА твърди, че бойкотът е провокация към клуба от Борисовата градина. 

Във втората депеша ЦСКА потвърждава протеста в неделя - той ще е от 16:00 до 17:00 часа и ще е мирен. Клубът иска равнопоставеност от държавата.

Също днес, с официално писмо до Българския футболен съюз и ПФК ЦСКА АД, дисциплинарната комисия на ФИФА окончателно обявява, че замразява наказателните процедури срещу клуба (отнемане на точки), докато трае процедурата по несъстоятелност.

Както се очакваше, след като БФС уведоми ФИФА за решението на Софийски градски съд от началото на октомври, световната футболна централа се съобрази със собствената си практика в такива случаи, засягащи клубове в процедура по обявяване в несъстоятелност. И стопира решенията си срещу съответния клуб по загубени заради дългове дела.

В писмото се казва, че ФИФА ще обърне внимание на всички кредитори за насроченото им събрание в София.