Между Съединените щати и Русия има дълбоки стратегически разногласия за Сирия, заяви президентът на САЩ Барак Обамавъв Вашингтон на пресконференция с южнокорейската си колега Пак Гън-хе, предаде Ройтерс. Основното различие е за политическото бъдеще на президента Башар ал Асад, а единствената област, в която има разбирателство, е за това как да бъдат избягвани случайни инциденти между бойните авиации във въздушното пространство на Сирия, каза Барак Обама.

Той подчерта, че борбата срещу "Ислямска държава" и останалите екстремистки групировки трябва да продължи, но конфликтът може да бъде решен само с политически средства и установяване на легитимна власт, която да представлява всички групи от населението.

"Президентът Путин вярва, че ако продължава да прави това, което върши през последните 5 години - да подкрепя режима на Асад, проблемът ще бъде решен", казва Барак Обама.

По темата Обама разговаря по телефона и с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Заид Ал Нахаян, съобщиха от Белия дом. Двамата са единодушни, че Русия трябва да съсредоточи военните си операции в Сирия срещу "Ислямска държава", а не срещу умерената опозиция. 

Русия предлага на Съединените щати много по-широко сътрудничество в Сирия, но американците преговарят само за съгласуване на бойните полети, заяви руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС. Един от въпросите, по които Москва предлага съдействие, е спасяването на пилоти, свалени над вражеска територия.

Антонов отхвърли като неверни твърденията, че руската авиация бомбардира граждански обекти в Сирия, и повтори, че ударите са насочени изключително срещу групировката „Ислямска държава“, която разширява мрежата си в Европа, Русия и Централна Азия.