След драмата с Франция - 2:3 от 2:0 на полуфинала на "Евроволей", капитанът на волейболните национали Владо Николов показа, че не само е голям играч, който на 38 години учуди много специалисти с формата си на европейското. Преди всичко той е голям мъж и лидер, който наистина може да служи за пример с всичко.

"Играхме като равен с равен с най-силния отбор в света тази година. Много добре започнахме, но аз не успях да забия две топки в края. Искам да се извиня на всички фенове. Не успяхме заради мен. Аз съм на игрището, за да забия тези две топки. Играхме срещу един много силен отбор, който се класира вече на олимпиадата. Горещо се надявам с тази подкрепа на публиката в неделя да успеем в мача за третото място“, рече Владо. 

Като джентълмен се показа и треньорът Пламен Константинов, който отдаде дължимото на класата на "петлите".

„Мисля, че се борихме, момчетата дадоха всичко от себе си, каза наставникът. - При такъв мач трябва да отдадем заслуженото и на противника, който успя да се върне в двубоя. Може би трябва да съжаляваме за третия гейм, където изпуснахме инициативата. Направихме 1-2 избора на блок, които бяха против тактическата постановка. Не издържахме. Франция е отбор, който има своите качества и играчи, при това не един. Може да прехвърли играта си, ако на някой не му върви при мрежата. Дори и най-малкият подарък, който им направиш, те се възползват от него. Рузие изигра страхотен мач и това направи разликата.“

„Искам да се възстановим за една нощ, което е почти невъзможно. Този полуфинал ще ни остане завинаги като спомен. Трябва да се концентрираме за мача за бронза срещу един противник, който със сигурност ще иска да си тръгне с нещо предвид неочакваната загуба от Словения. Нека хората да преценят дали можем да направим нещо голямо“, добави той.

По повод думите на капитана, Константинов каза следното:

„Вижте, Владо Николов направи доста важни топки на това европейско първенство. Големите играчи поемат отговорност в такива моменти и се търсят точно те в трудни ситуации. Това, че не се е получило, не омаловажава приноса му и качествата му на играч. Абсурд е да обвиним него конкректно. Ние побеждаваме като отбор и трябва да губим като такъв.“

„Не мога нищо друго да кажа, освен че тази публика ни даде силите да стигнем до финалната четворка и да играем равностойно срещу може би най-силният тим в света. Момчетата в тежки моменти именно заради публиката успяваха да се съживят и да се борят. Съжаляваме, защото това беше страхотен шанс - мисля, че заслужавахме финал. Колкото заслужаваше Франция, толкова и ние. В спорта има един победител и днес това беше отборът на Франция. Аз като играч знам колко е трудно да си върнеш фокуса за толкова кратко време. Мисля, че Италия ще играе по-добре утре и това още повече усложнява задачата ни. Надявам се медалите да бъдат за нас. Какво ще кажа на момчетата? Има неща, които трябва да си останат в съблекалнята“, рече селекционерът.

„По-добре да изчакаме да свърши първенството и тогава да се правят заключения и генерални анализи. Нека да е тогава, ще е по-спокойно. По-добре да се преспи, да се премисли. В такива моменти емоциите могат да те подведат. Този разговор е за по-нататък“, завърши Константинов.