Това, за което отдавна се говореше, вече почти е факт - Министерство на туризма поема управлението на плажовете от строителното ведомство. Чиновниците на Николина Ангелкова ще следят за това спазват ли се концесионните договори, става ясно от проект за изменения в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който предстои да бъде гласуван от правителството. 

Екипът на Лиляна Павлова ще има 30-дневен срок да предаде документацията на Ангелкова.

Министърката на туризма ще разработва и нова методология за отдаване на плажовете на концесия, която трябва да е готова до края на февруари 2016 г. Всички договори, които изтичат до 31 март могат да бъдат удължени с една година, ако концесионерът или наемателят поискат това. Тези в заварено положение ще трябва да предадат наново, вече в Министерсво на туризма, искане за утвърждаване на нови схеми за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения. Крайният срок е 1 юни 2016-а.

Звеното в МРРБ, което отговаря за наемите и концесиите, ще премине в министерството на Ангелкова.

С измененията се въвеждат и някои нови глоби. С 2000 лв. до 5000 лв. ще бъдат глобявани физическите лица, стопани на плажа, които нарушават нормата поне 50% от плажната ивица да е свободна от платени чадъри и шезлонги зона. За юридическите лица тази санкция е 10 0000 лв. до 30 000 лв.

Същите ще са глобите и за тези, които са разрешили премествяемите обекти за развлечения, отдих и пр. да заемат повече от 2 на сто от ивицата. В сега действащите текстове санкциите и за двете нарушения са 1000 лв. до 10 000 лв. за физически лица и 10 000 лв. до 50 000 лв. за юридически.

"С провеждането на реформата ще се постигне и стратегическата цел на Министерството на туризма за промяна в начина на управление и отдаване на плажовете на концесия и подобряване на услугите, които се предоставят на тях, което ще спомогне и за по-добро позициониране на страната ни на международния туристически пазар", мотивират прехвърлянето на плажовете от МРРБ към МТ авторите на проекта.