ЖАНА ПОПОВА 

Цветан Василев си поръчал интервю на Люба Кулезич. Сервираха го по ТВ7.

Василев е мажоритарният собственик на КТБ. Какво е КТБ ли? След няколко месеца няма да помним какво е КТБ и всеки ще разказва своята история. Сега Василев говори за банката си така:

"Ние създавахме друг тип – предприемачески тип национален капитал. Нашият стил е стилът на националния капитал." 

Цялата нация е въвлечена. Обаче коя е Люба Кулезич и какво е ТВ7?

Люба Кулезич е КТБ-то на съвременната журналистика. Бърка личните си представи с журналистика така, както Цветан Василев бърка национален капитал с корпоративен капитал. Тя е поредната тв актриса след Волен Сидеров, Николай Бареков, Росен Петров, Емил Кошлуков, Виолета Сечкова, Илиана Беновска, заради които си казваш, че всички журналисти са маскари.

Изборът ни е сведен до шоковете на Делян Пеевски и екслузивностите на Цветан Василев. А когато спрем да настояваме за правото си на информиран избор, гласуването за маскари на следващите избори е по-лесно.

На 8 октомври в сутрешния блок на ТВ7 половин час е отделен за театъра на водещите Диана Радева и кротичко слушащия Николай Чавдаров с гост Люба Кулезич. Диалозите са по поръчка.

„Той ли ви потърси?“ – пита Диана Радева.

(Под „той“ понякога се разбира Цветан Василев в тая телевизия).

Звучаха като брокерки на парцелирана професионална съвест. 

„Аз бях настоятелна.“ – казва Кулезич и наставнически обяснява на младата си колежка, че Василев й е дал интервю „защото аз съм добър журналист“

„Аз бях поканена лично от него и уважавам неговия избор“, допълни добрата журналистка.

Това се казва корпоративно мислене! Нищо, че в сутрешния блок Люба Кулезич изнесе лекция за независимата си продуцентска компания. А ако това е добра журналистика, то Василев е за „Пулицър“ - само написва един ред в сайта си и всички го прекопирват. Пуска един клип в „Господари на ефира“ с Иван Искров и всички се забавляваме с микрофонните умения на властта.

„Аз отново го питам за неща, с които не се е разпускал в интервютата си досега“, обобщава приноса си в журналистиката Кулезич.

Телевизията е място за разпускане на банкери. Добрата журналистика изисквала да чуе и неговото мнение. С ръце ни бе изобразена формата (мека форма) на жертва, която е искала да развива нов модел на банкиране, на инвестиции, а не на смешни лихви по депозитите, които получаваме… Лекичко се замисли Кулезич тя от кои е и се поправи – които получават тези, които си държат парите в банките.

Разговорът за завръщането на Кулезич в ТВ7 след втория й гастрол в „Нова тв“ беше за паметта в професията и за независимата журналистика. Диана Радева позабравила защо Бареков спрял предаването „Насреща с Люба Кулезич“. Тогава Бареков обяви, че Кулезич спира да прави предаването си, защото е представяла само една гледна точка от многообразието на света. Понеже и Бареков като Кулезич брои точките и ни залъгва, че това е журналистика.

В началото на разговора Диана Радева разказва съкровени спомени от юни месец, когато била на маникюр, а маникюристката гледала последното предаване на Кулезич. Тя не разбрала, че е последно. Но Кулезич вече е знаела.

„Мили колеги от една телевизия, в която влиза полиция, живеем в страшно мракобесни времена.“ – каза фаталната журналистка.

Ей сега вече водещата Диана Радева сигурно няма да иде на маникюр тая седмица от притеснение за времената ни. Другият водещ в студиото не можеше да се включи в този женски кеч.

„Знаете ли, че имаше и мавзолей на Георги Димитров?“ – попита Кулезич, а театрално клъвната, Радева й отговори: „Искате ли да кажете, че съм толкова млада или толкова глупава?“

„Не се обиждайте“, усмихна се Кулезич.

Половин час за състезанието с един участник в "Кой е по-по-най-независим журналист" е време, в което обикновени журналисти биха задавали въпроси за добре управляваната криза. Вместо това, Кулезич обясни, че е притискана от „Нова тв“ да стане служител на компанията и да се раздели с независимостта си. Притискала я меко директорката на „Нова тв“ Силва Зурлева да не изнася данни, които получила за Делян Пеевски. И тя не ги изнесла. За какво й е тогава тая независимост, като зависима или независима, все няма да ги изнесе. После разказа как я притискали, като я обвивали в ледено мълчание от ръководството.

Все пак, в сценката между Радева и Кулезич имаше и въпрос, който „хората си задавали“. Добре, че са хората, та да питат журналистите защо Кулезич не си каза всичко това, докато беше в ефира на „Нова тв“. На това тя отговори така:

„Казах веднъж: Аз не съм Шарли”.

Така се протестира срещу зависимостите в журналистиката! Това бил протестът й срещу началния надпис, че телевизията не носи отговорност за мненията в предаванията на Кулезич и Сашо Диков. И тя е права. Само че надписът остана, въпреки че по закон телевизията носи отговорност и за външните продукции. Явно много тихичко Кулезич е пошепнала „Не съм Шарли“.

Така, както сега само спомена, че в „Нова тв“ „съществува намеса задкулисна, нерегламентирана от страна на външни сили…“

И така и не каза кой. Тя си знае за олигарсите, които общували със собственика на„Нова тв“, но добрите журналисти май не използват факти. Или ще се извини, като се върне за трети път във временно независимата „Нова тв“...

На финала Кулезич обобщи – „медиите са тоалетни, това не е медиа това е разврат“; и се премести на друго ефирно клекало.

-----------------

Този текст на Жана Попова е публикуван на сайта http://www.kultura.bg с оригинално заглавие "Не всички са маскари". Заглавието и подзаглавието са на редакцията.