Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов постави въпроса защо полицаите в момента ходят с оръжия, зарадени с бойни патрони. Пред Би Ти Ви Атанасов коментира инцидента край Средец, при който след изстрел от български служител на реда загина имигрант.

"Не трябва да разпъваме полицая на кръст. Не искам нищо лошо да му се случи. Най-вероятно го е извършил поради уплаха и смущение", отбеляза Атанасов.

Той обаче напомни, че полицейската дейност е правно регламентирана и с висок източник на опасност. И дори когато се употребява оръжие, задължително трябва да се вземат мерки.

"Законът не разрешава да се стреля на месо", заяви Атанасов.

И припомни, че единствената информация, която имаме за инцидента идва от главния секретар на МВР Георги Костов, който е заинтересован, защото носи отговорност.

"Не знаем този полицай под моста ли е бил или встрани от моста".

Така Атанасов коментира данните, че смъртоносния куршум е рикоширал, а полицаят не е стрелял директно в афганистанеца.

Атанасов заяви, че парламентарната комисия ще изиска всички факти по случая. Той припомни, че през 1998 г. инструкциите към полицаите са били първият им патрон да е стоп-патрон, именно за да се избегнат такива инциденти. Преди няколко месеца обаче инструкцията е била променена и полицаите са получили разрешение да ходят с боен патрон в цевта. Новата инструкция е издадена от вътрешния министър и се изпълнява от професионалното ръководство.

"Дали трябваше в тъмната част на денонощието да се предприемат тези действия, къде ще избягат тези хора".

Това бяха част от въпросите, които зададе Атанасов по повод инцидента.