"Начинът, по който функционира системата на Интерпол за червената бюлетина, и начините, по които може да се злоупотребява с нея, дават възможност за разбиването на животите на много невинни хора. Въпреки че съм наясно, че подобна система трябва да съществува, сегашната очевидно не работи".

Това каза Марина Стивънс - съпруга на канадеца с американски паспорт Лен Хоменюк след щастливата развръзка на съдебната му сага у нас. Близо три месеца след като бе арестуван в България с червена бюлетина на Интерпол по недоказани обвинения от страна на Киргизстан, Ленард Хоменюк е напълно свободен да се прибере обратно в САЩ, съобщиха българските му адвокати. Решението на Видинския окръжен съд от 7 октомври да не екстрадира 68-годишния геолог не бе обжалвано в законовия срок и остава финално.

Както Клуб Z писа, Хоменюк е задържан във Видин на 27 юли от "Гранична полиция", докато е на круиз по Дунава със съпругата и сина си. Бившият геолог е бил шеф в азиатската бивша съветска република на световния златодобивен гигант – канадската Centerra Gold. Срещу него там завеждат дело за странна корупционна схема само с един участник - Хоменюк.

Той и съпругта му обаче смятат, че в страната не се спазва върховенството на закона. И че покрай влошените отношения на Република Киргизстан със САЩ обвинението срещу Хоменюк е дело на политическа и дискриминационна рапресия, както и че го заплашват изтезания и липса на честен процес. Когато обаче една държава е член на Интерпол, тя на практика може да обявява всекиго за идирване почти без мотиви.

На изискванията на българския съд да бъдат изпратени повече данни за евентуалните престъпления, въз основа на които Киргизстан търси Хоменюк, оттам не последва отговор. Затова и съдът прецени, че не е спазен Законът за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). 

Според Хоменюк и съпругата му трябва да има механизъм, в рамките на който Интерпол да носи отговорност за червените бюлетини.

Ще вложа цялата си енергия лично, докато видя, че се случва някаква реформа там. За да не бъдат поставяни добронамерените държави като България в ситуацията да нарушават нечии права в опита си да осигурят правосъдие, зарече се Стивънс на тръгване към САЩ.

Тя допълва, че ако системата на Интерпол бъде оптимизирана, то няма да е нужно да се коригират системите във всички държави.

По данни на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) има сериозно увеличение на издадените червени бюлетини през последните години – през 2012 г. те са били над 8000, като ръстът спрямо 2008 година е над 160%. За сравнение, през 2005 г. по данни на Интерпол са издадени малко над 2300 бюлетини.