Една малка голяма победа за Карадере бе постигната днес, след като Върховният административен съд постанови отказ да разгледа жалбата на инвеститора, който смята да изгради "луксозен къмпинг" в местността, срещу решение на екоинспекцията в Бургас. ВАС даде своеобразна заявка: на Карадере не може да се строи без оценка за съвместимост с околната среда.

Предмет на делото бе именно ОВОС-а за проекта на "Макси I".

Както Клуб Z писа, инвеститорът смята да изгради "луксозен къмпинг", както сам го определя. Плановете са той да се простира на близо 164 дка. Предвижда се да е за 1860 души като на него освен обособените площадки за палатки, бунгала и кемпери, ще има още: ресторанти, магазини, складове, рецепции, игрища за тенис, футбол и баскетбол, басейни, фитнес, спа-център, улици и др. обществено-обслужващи сгради. Строителството се предвижда да засегне две защитени зони - "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци".

На 6 октомври м.г. РИОСВ-Бургас даде зелена светлина за проекта като реши, че за него не е необходима оценка на въздействието върху околната среда. Няма и десет дни по-късно обаче същата РИОСВ-Бургас оттегли това си решение, с което вече заяви, че ОВОС трябва да бъде издадена.

"Макси" обжалва именно оттеглянето. Въпреки че Административният съд в Бургас отхвърли жалбата на инвеститора, все пак я разгледа. Според ВАС обаче тя изначално е била неоснователна.

""Макси I" АД не е имал право да обжалва решението на директора на РИОСВ-Бургас", посочва в мотивите си Върховният административен съд.

Така реално в сила е второто решение на екоинспекцията. Което, разбира се, не пречи на "Макси" да влезе в процедура по ОВОС.

Дело, стъпващо на едно опорочено решение

Дотук с малката победа. По казуса "Карадере" остават още няколко въпросителни. Първата е - ще стане ли ясно как се е стигнало до първото решение на РИОСВ-Бургас, според което няма нужда от оценка за съвместимост. Въпросът е основателен, защото самото Министерство на околната среда и водите (МОСВ) разкри, че процедурата е била опорочена.

В свой доклад МОСВ обобщи: директорът на РИОСВ е бил подведен от двама свои служители, които систематично са действали в посока на внушението, че няма нужда от ОВОС, пренебрегвали са становищата на експертите, в това число на Регионалната здравна инспенция (РЗИ) и на Басейновата дирекция, според които инвестиционният проект "има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие" върху двете защитени зони и задължително трябва да се направи ОВОС. В доклада се описват и множество нарушения в съгласувателните процедури, както и подмяна на страница от официални документи, което дава повод на инспекторите на МОСВ да направят заключение, че процедурите са били "опорочени" и уронват престижа на МОСВ и на държавния служител като цяло.

Казусът все още не е приключил

Предстои да видим и какво ще покаже назначената от Варненския административен съд тройна експертиза за защитените територии и зони в обхвата на Подробния устройствен план (ПУП) "Бяла Север", където трябва да се простира къмпингът. Според прокуратурата ПУП "Бяла Север" е одобрен през 2004 г. в нарушение за Закона за опазване на околната среда. През 2009 г. МОСВ спря промените в ТУП (Териториален устройствен план), с които се даваше зелена светлина на застрояването на Карадере. Делото за обявяване на нищожност на ПУП "Бяла Север" беше образувано от Окръжна прокуратура- Варна по сигнал именно на екоминистерството с мотива, че подробният план е изготвен в нарушение на процедурите по екологичното законодателство. 

Инвеститорите застъпват тезата, че след като териториалният устройствен план (ТУП) на община Бяла от 1997 г. има екологична оценка, то ПУП "Бяла Север" няма нужда от такава, тъй като не включва нови имоти. По това време земите са земеделски и не са предвидени за застрояване. Днес, с малки изключения, вече са урбанизирана територия.

Основният въпрос сега е върху какво ще стъпи новият Общ устройствен план, който трябва да изготви регионалното министерство - дали на миналия всички екопроцедури от 1997-а, или на спряната от МОСВ версия отпреди 10 г.