Синът на Жан-Пол Белмондо – Пол – извървя пътя в киното на баща си по местата, където е снимал, за да създаде документален филм за него. Творбата бе показана на 13 октомври предпремиерно на филмовия фестивал в Лион в присъствието на Жан-Пол Белмондо, пише "Фигаро".

"И ден не минава, без някой да ме попита как е баща ми". С тези думи започва филмът на Пол Белмондо. "Белмондо за Белмондо" пресъздава повече от 50 години от кариерата на актьора от "Лудият Пиеро" и "Професионалистът", проследява пътя на един колос в киното, видян през очите на сина му, под формата на филмов пътепис. Зад волана на открита кола, Пол води баща си по местата, където е заснел най-великите си филми. В Италия са по следите на "Чочарка" на Виторио де Сика със София Лорен; в Бразилия са 51 години след "Човекът от Рио" на Филип де Брока; във Франция са в хотел около Париж, където е сниман митичният "Пътят на едно разглезено дете" на Клод Льолуш.

С играта си в 90 филма Жан-Пол Белмондо е вдъхновил някои от най-големите режисьори на епохата като Бекер, Годар, Де Сика, Де Брока, Верньой и Льолуш. Символ на една отминала епоха, в която актьорите бяха истински звезди – за това свидетелстват многобройните режисьори и артисти във филма:

"Белмондо беше весел гуляйджия, който поглъщаше страстно живота".

Той прави сам каскадите си, без дубльори. По време на снимките на "Страх над града" на Анри Верньой, Белмондо препуска като котка по покривите на Париж.

"Това е невероятно, нали?", възкликва синът му Пол. "Да, още на 14-15 години скачах по покривите, без да ми се вие свят", отговаря бащата през смях.

На 82 години актьорът, когото наричат Бебел, посъсухрил се след мозъчния кръвоизлив през 2001 г., бе приветстван с бурни аплодисменти от феновете си на влизане в залата за прожекцията на филма, който ще бъде пуснат по телевизията в края на годината.

Белмондо твърди, че се е съгласил да участва във филма, защото не могъл да откаже на сина си. Преди това многократно отказвал. Обяснението вероятно звучи невероятно за новите звезди на киното – актьорът не искал да се говори за него.

 

Източник Площад Славейков