ООН може да призове всички правителства на всички държави да спрат борбата с наркотиците и да декриминализират употребата и притежанието на всички нелегални сега вещества. Това обяви в публикация на сайта на бизнес конгломерата "Virgin Group" основателят Ричард Брансън.

Брансън твърди, че вече имало приготвено изявления на международната организация, което дори е пратено на световните медии, но все още не е обявено официално. Той е решил да го обяви по-рано, защото се страхува, че ООН ще промени позицията си под натиск.

Според него, ООН ще обяви, че "криминализацията е вредна, ненужна и диспропорционална". Документът е трябвало да бъде пуснат по време на конференцията в Малайзия вчера, но е бил забавен.

"Докато пиша това, поне едно правителство оказва огромен натиск върху Службата на ООН по наркотиците и престъпността. Нека се надяваме, че Службата, глобална организация, която е част от ООН и би трябвало да направи правилното за хората, няма да обърне палачинката в последния момент (бел.ред. - в оригинала Брансън използва еквивалентен идиом) и да клекне под напрежението, отказвайки се от тази важна стъпка. Тази война срещу наркотиците вече е навредила ужасно на твърде много хора."

Брансън отбелязва още положителните ефекти на места, където пълната декриминализация е въведена, като Португалия - където има спад при смъртта от наркотици, заразените със СПИН и Хепатит, както и общ спад на употреба при младежите и възрастните.

Очаквайте подробности.