Докато президентът Владимир Путин се опитва отново да превърне Русия в едър играч в Близкия изток, Саудитска Арабия започва настъпление към традиционното поле на дейност на Русия, като доставя суров петрол на по-ниски цени на Полша.

На проведен наскоро инвестиционен форум Игор Сечин - изпълнителен директор на "Роснефт", се оплака от навлизането на саудитците на полския пазар.

"Те активно правят дъмпинг", каза той.

Другите руски петролни функционери също са обезпокоени.

"Не е ли това първа стъпка към преразпределение на западните пазари?", каза Николай Рубченков от "Татнефт" (петролната компания на автономната република Татарстан - б.р.) на кръгла маса, посветена на петрола. "Не трябва ли енергийната стратегия на правителството да съдържа някои мерки за защита на интересите на Русия на съществуващите нейни западни пазари?"

Европейските търговци и нефтопреработватели потвърждават, че Саудитска Арабия предлага петрола си със значителни намаления, като го прави по-привлекателен от руския. И дори въпреки че мнозинството източноевропейски рафинерии зависят технологично от руската непречистена смес, руските нефтохимици има защо да са притеснени.

През 70-те г. на ХХ век Саудитска Арабия изпращаше половината си петрол в Европа. Но тогава СССР построи тръбопроводи за износ от своите богати западносибирски полета и саудитците се пренасочиха към азиатските пазари, където търсенето нарастваше и можеше да се осигурят по-добри цени. Саудитският дял на европейския пазар за суров петрол продължи да пада. През 2009 г. той достигна най-ниската си точка от 5,9 на сто. Руският дял достигна върха си от 34,8 на сто през 2011 г. През последните години Саудитска Арабия постепенно увеличи присъствието си, като достигна дял от 8,6 процента през 2013 г., но тя никога не е опитвала късмета си в Полша.

Подобно на повечето страни от Централна и Източна Европа, Полша дълго време бе клиент на руските петролни компании. Миналата година три четвърти от нейния внос на гориво идваше от Русия, а остатъкът - от Казахстан и европейски страни. Полша обаче е инициатор на усилията за намаляване на зависимостта на ЕС от Русия. Откакто Путин анексира Крим от Украйна миналата година, Полша, която е съсед на Украйна, увеличи военните си разходи и другите си усилия за увеличаване на своята сигурност. Тя работи и с по-малките си съседи и обяви споразумение с Литва, Латвия и Естония за изграждане на газопроводи от и към балтийските страни, за да си осигурят бъдеща независимост от руските газови доставки.

В този контекст нов и надежден доставчик е подарък от Господ. Що се отнася до саудитците, те трябва да разширят дейността си извън Азия, където търсенето пада.

Кремъл и руските нефтохимици доста дълго усещаха апетита на Европа към енергийната диверсификация и търсеха нови пазари. До първото десетилетие на XXI век почти целият руски износ на петрол бе към Европа. Едва миналата година този дял спадна под две трети.

На азиатските пазари Русия стана сериозен конкурент на саудитците. През май доставките на руски суров петрол за Китай дори за кратко минаха тези от Саудитска Арабия. Сега, когато саудитците водят безпощадна ценова война за пазарен дял - не само с производителите на американски шистов петрол, но и с всички доставчици, които не са от страните членки на ОПЕК - те навлизат на традиционния руски пазар.

Това може да прерасне в по-активна битка между двата най-големи световни износителя, които вече са на нож заради сирийския конфликт. ОПЕК и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предричат слабо разширяване на търсенето през следващата година, но ако китайската икономика продължи да показва по-лоши от очакваните резултати, този пазар може да се окаже твърде малък за руснаците и саудитците. Икономиките и на двете страни зависят от петрола и запазването на пазарния дял е въпрос на живот и смърт.

Петролната конкуренция е опасно подводно течение на близкоизточната политика на Путин. Руският лидер се надява, че когато неговият съюзник Иран се завърне на глобалния петролен и газов пазар, Русия по някакъв начин ще подели печалбите - може би чрез нови тръбопроводи през Сирия. Сега, когато руското енергийно превъзходство в Европа също е под въпрос, Путин решителността на Путин да разреши сирийския конфликт при неговите условия може само да нараства.

-----

* Авторът е руски журналист и политически анализатор. Той е и политически наблюдател на агенция Блумбърг, откъдето препечатваме коментара.

** Коментарът не изразява непременно мнението на редакционния борд на Блумбърг или на нейните собственици.