Това интервю е част от поредица срещи на Клуб Z с най-интересните кандидати за кмет на София. Интервютата не са част от платена кампания на кандидатите. В дните до изборите планираме да ви срещнем с Йорданка Фандъкова - ГЕРБ, Михаил Мирчев - БСП, Вили Лилков - Реформаторски блок, Георги Кадиев - "Сердика", и Ангел Джамбазки - ВМРО.

- Г-н Кадиев, не ви ли омръзна да губите? Ще ви е за трети път?

За да стигнеш до победа, винаги минаваш през загуби. Аз съм се борил цял живот. Когато съм си спечелил стипендиите в Москва или в Харвард, или в Англия, не ми е помагала нито партия, нито държава. Свикнал съм на битки и не съм подминал нито една. Не съм позволил нито веднъж служебна победа на противника. Основната причина да се кандидатирам на тези избори беше, че се ядосах. Не приех това, че БСП се предаде толкова лесно.

И до там ще стигнем, но има ли някаква норма – колко загуби трябват до победата?

Хелмут Кол е бил кандидат за канцлер на Германия 10 години преди да стане канцлер за 16 години. Аз вярвам, че има смисъл. Дори и да загубя, пак има смисъл, защото давам шанс на някаква група хора да гласуват за мен. А дали ще спечеля, зависи от избирателя. 

- В БСП обаче думата "предател" не се приема добре?

Кой ме нарича предател? Сергей Станишев да ме нарича "предател", ми е малко много. Михаил Миков да ме нарича "предател", ми е малко много. Изпълнителното бюро да ме нарече "предател", при положение че всички гласуваха за Пеевски, когато аз не гласувах... Ако някой предаде БСП, това бяха хората, които гласуваха за Пеевски. И когато днес Станишев ми обяснява как съм помагал на ГЕРБ, най-голямата помощ за ГЕРБ и връщането им във властта дойде в деня, когато те избраха Пеевски. В тази същата секунда ние изгубихме поне 200 хиляди гласа.

Това опитвали ли сте се да го кажете в очите на някой редови член на БСП?

Непрекъснато го казвам.

И минава ли?

Има различни хора. Има хора, които са 100% на моето мнение, има хора, които са 100% на противното мнение. Баща ми е 60 години член на БСП и когато се опитвам на него да го обясня, той казва: да, добре, но аз 60 години гласувам за БСП и пак ще гласувам за БСП. Не мога да го променя. Аз самият щях да съм в БСП, ако не бяха ме изключили.

И все пак остана едно неприятно чувство. Имахте процедура по номинации, Михаил Мирчев излезе пръв и трябваше просто да кажете, че приемате този избор, нали?

Това беше юли месец. До септември месец нищо не мръдна. Още тогава им говорех, че вече закъсняваме с кампанията, защото, за да имаш и най-малкия шанс, трябва натрупване. През 2011 година правих кампания цяла година и не ми стигна. От тия два месеца един пропиляха. Шефовете на градската организация се наместиха на първите места в листата и приключиха с кампанията дотам. И аз затова се ядосах, защото не искам да изглеждаме по този начин. София заслужава да има и алтернатива. Кой да я даде?

- В рамките на БСП сте вечно недоволният, а вече и изключен. Какво казвате обаче на другите хора преди изборите?

Човек трябва да уважава позицията си и да я защитава докрай. В цялата кампания най-много ме подразниха стотиците, а сигурно и хиляди, плакати на Фандъкова в магазините. Влязох поне в 20 магазина, за да попитам защо са там. Нито един не ми отговори „Защото съм почитател на ГЕРБ или на Фандъкова“. Всички казаха „ами мина една кола на общината, дадоха ни и казаха може ли да го сложите, защото, нали знаете, да сме в добри отношения“. Те зависят от тази община и ги слагат.

Аз се ядосах на тези хора – с това мислене никога няма да се изправим срещу това, което не ни харесва. Това е все едно на мен утре ГЕРБ да ми предложи някаква позиция, аз да се съглася, да млъкна и да спра да говоря. Не става така. Трябва да имаш някаква идеология и да я защитаваш докрай. Аз, ако исках да съм в ГЕРБ, досега да съм там сто пъти. Бойко Борисов лично ме е канил и то публично на пресконференция. Но няма как това да стане, защото имаме концептуални различия.

- И все пак, аз например съм човек извън структурите на БСП, защо да гласувам за вас?

Защото оценявате това, което съм направил досега. Защото оценявате това, че имам мнение и го защитавам. Защото оценявате визията, която имам за София. Да бъдеш кмет на София не е просто математика – кой да засади повече дървета, кой да направи повече ремонти на пътища. Това е мажоритарен избор – хората гласуват за човек.

- В последните години хората виждат метрото, нови кръстовища, цветенца. Какво повече?

Е, как какво повече!? Отидете в Белград и вижте как свети. Допреди 15 години там имаше война. Отидете в Букурещ. Допреди 15 години там нямаше светофари. Кметът им го арестуваха за това, че отклонявал 30% от средствата на града. По тази логика в София трябва да се отклоняват 70%, след като се движим толкова бавно. Никой не отрича хубавото, ама искаме да е повече, искаме да е по-бързо.

Искам нещата да стават по-бързо, с по-голям бюджет, с по-малко кражби, с по-малко корупция. Какво е това столичната „Топлофикация“ да има 630 милиона задължения и да държи 90 милиона в КТБ на едногодишен срочен депозит? Аз такава компания не съм чувал досега. И да ги загуби всичките. Директорът го уволниха и толкова.

- Има ли проблем София с това как се харчат парите? Дали ще го наречем корупция, свързани фирми или просто неефективност?

Заради мен уволниха кмета на район „Изгрев“ за злоупотреба с пари. Заради мен уволниха кмета на район „Витоша“ за злоупотреба с пари. Заради мен уволниха шефа на „Софийски имоти“ за злоупотреба с пари. Заради мен трябваше да уволнят двамата заместник-кметове по транспорта и по финансите, когато направиха една далавера с „Карат-С, искаха да им подарят 3,5 милиона. Намерих едни одитни доклади и го спрях. Лично. Това не е работа на БСП, а моя лична работа. Аз съм давал сигналите в прокуратурата, аз съм си слагал главата в торбата.

Когато говоря, че се боря с корупцията, имам някакво доказателство за това. Затова си тръгнах от Министерството на финансите, затова се карах със Станишев. Фандъкова е красива фасада, но зад нея всякакви „котараци“ и герберски кадри продължават да правят каквото си искат.

- Това звучи като заглавие. Какво конкретно?

Не е достатъчно само ти самият да не си корумпиран. Много е лесно да кажеш: ами аз не съм корумпиран, другите да правят каквото си искат. Твоята задача е никой да не е корумпиран, поне колкото можеш. Не чакаш аз да напиша сигнал за някой районен кмет, за да го уволниш. И като излязох от Общинския съвет преди две години и половина, от тогава няма нищо.

При мен идваха служители и ми носеха сигнали. Като ги питах защо ги носят на мен, а не на другите съветници, ми казваха – ами защото другите ще отидат при Фандъкова и ще го изтъргуват.

- Това е в ролята на съветник от опозицията, а като кмет какво различно?

Спирането на корупцията е ясно. Спиране на презастрояването. Някой може ли да ми отговори Фандъкова харесва ли главния архитект Диков? Тя никога не отговаря на този въпрос, защото всички знаем, че на нея й е сложен от Бойко Борисов и тя не може да го махне. Ето я разликата между нея и мен – на мен не ми наднича нито Бойко Борисов, нито Георги Първанов, нито Михаил Миков, нито който и да е. Това, което е хубаво за София, то ще става.

Транспортът – голямата гордост. 20% от автобусите са сменени – ами останалите? Защо трябва да смениш 20, ако можеш да смениш 100%? Това е някаква работа, разбира се, не може да стане за две години.

Кварталите – ако един турист се обърка и отиде в Дружба или Надежда, ще види ли някаква разлика? Всеки квартал трябва да си има облик – някакъв паметник, някакво читалище в центъра. Нищо! Абсолютно безлични квартали, дори и да имат добра инфраструктура. Всички разбрахме, че само с центъра не става. Влизаш в квартал "Христо Ботев" – било гето, ами не е гето, там живеят нормални хора – и виждаш една детска площадка, която изглежда отвратително. И няма нищо общо с изградените по европейски проекти модерни детски площадки в центъра.

Ако стана кмет, имам една много проста цел – в крайния квартал да се живее точно толкова добре, колкото и в центъра. В момента това не е факт – хората се прибират само, за да спят там, те не искат да прекарват времето си там.

- Има ли София проблем с бежанци или имигранти?

Столичната община не може да замести държавата. Тя нито може да прати граничари на границата, нито може да строи огради, тя може да се надява, че държавата ще си свърши работата. Но както българите се стичат към София, така и бежанците се стичат към София. Първото нещо е да има някаква хуманна грижа към тях – ваксинации, децата, но второто нещо е да не се съсредоточават в един квартал. Това е същото капсулиране, от което искаме да избягаме. Не съм от типа ВМРО и другите: да ги транспортираме близо до границата.

- Кое е за вас добро представяне?

Аз имам една- единствена цел и тя е да спечеля изборите. Всичко друго е утешителна награда.

Вие сте и водач на листата. Ако не станете кмет, ще напуснете ли парламента, за да станете общински съветник?

Всичко зависи от резултатите на изборите. Най-важното е да усетя дали имам доверието на хората или не. Ако нямам доверие, какво значение има? Бил съм и в Общинския съвет, бил съм и в парламента. Мястото, на което не съм бил, е кмет.

Има и референдум "за или против" електронното гласуване от дистанция. Как ще гласувате?

Ще гласувам "против", защото нямам доверие, че честността на вота ще бъде опазена с електронното гласуване.