БЕРЛИН – Най-малко 12 души бяха ранени, петима от които тежко, при пожар, лумнал снощи в град Гуденсберг, на 20 км от Касел, в западната федерална провинция Хесен, съобщи полицейски говорител.

Старинната къща е била обитавана предимно от български и полски работници и техните семейства, общо 48 души. Тя се намира на ул. “Ам Рентхоф” 1, в старата част на града.

След лумването на пламъците в понеделник вечер много съседи от близките сгради са се притекли на помощ на обитателите, като някои от тях също са пострадали. Незабавно е бил подаден сигнал до “Бърза помощ”, пожарната и полицията. В спасителната операция са участвали 110 огнеборци и 40 души медицински персонал.

Преди пристигането на спасителите съседи са изнесли дюшеци, а живеещи на горния етаж на къщата са скачали от прозорците на улицата. Германци са донесли и сълба, по която също са слизали обитатели на горящата къща. Сцените са били драматични – носели се писъци на деца и възрастни, разказват очевидци.

“Цялата къща е обхваната в пламъци – от партера до покрива. При такива старинни постройки огънят се разгаря, както при камина”, съобщи говорител на пожарната служба в Гуденсберг малко след началото на трагедията.

Хвърлени са били всички налични сили, за да се овладее огнената стихия и да не се допусне тя да обхване и съседните сгради.  Всички обитатели в тях са били евакуирани, а целият район е бил отцепен от полицията.

Комуникацията с пострадалите български граждани се оказала невъзможна, той като те не знаели немски.

В изгорялата къща не е имало настанени бежанци, за да се подозира палеж, твърдят от полицията. До този момент причината за пожара не е известна.

Столетната постройка се намира в центъра на 9-хилядния град Гуденсберг, където са най-старите къщи.

Пожарът е тръгнал от партера и е стигнал до покрива. С изключение на една носеща стена къщата се е срутила. По първоначална оценка материалните щети възлизат на 500 000 евро.

Дали все пак не става дума за палеж, ще установи следствието. От прокуратурата и полицията ще дадат повече данни по-късно днес.