Сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) планира да открие свое представителство в Москва, съобщи в. "Комерсант".

Утре лидери на ПДС ще обсъдят в Русия възможностите за започване на дипломатически отношения с руското външно министерство. Целта на мисията ще бъде подобряване на сътрудничеството между двете страни в борбата с "Ислямска държава" (ИД).

Турски дипломатически източник обаче заяви пред в. "Комерсант", че подобен ход би довел до остра реакция на Анкара. Миналата седмица посланикът на Турция в Русия Юмит Ярдъм заяви, че страната е разтревожена от възможността за сътрудничество между отделни държави и сирийските кюрди.

"Говорим не само за Русия. Ако кюрдите получат подкрепа от другаде, включително от САЩ, Турция ще реагира незабавно", предупреди дипломатът.

Анкара подозира, че Русия, която започна въздушни удари в Сирия на 30 септември, подкрепя ПДС и въоръженото й крило – Отрядите за народна защита (ОНЗ) Наскоро Турция предупреди Москва, че няма да допусне създаването на кюрдски буфер по южната си граница.