Тепърва има да излизат шокиращи разкрития по секретната разработка, която стана известна в обществото като "Таласъми".

"Всъщност името е "Талибани" - грешка на езика е допуснал съответният магистрат", каза днес Людмил Рангелов, адвокат на единия обвиняем по стартиралото дело "Червеи" - Тодор Костадинов.

На днешното заседание по "Червеи" - за незаконно "прикачване" към автоматизираната информационна система (АИС) на МВР, стана ясно, че част от материалите на прокуратурата са отделени в друга проверка. Именно това е въпросната "Талибани", която погрешно беше обявена през февруари от главния прокурор Сотир Цацаров като "Таласъми".

В папката "Червеи" е останало прикачването към АИС, а частта, която засягала подслушване на физически лица по времето на кабинета "Орешарски", е отделена в "Талибани". На настоятелните въпроси на журналисти дали става въпрос за хора от върха на съдебната система, Рангелов с усмивка отговори, че е за "техни много, много близки". Той също потвърди това, което и Цацаров каза през пролетта - че не е била насочена срещу "Протестна мрежа".

"Не ме карайте... Аз не мога да достигна до факти за нашето дело, та камо ли за другите. Ама има да излизат едни...", каза Рангелов, който по-рано в съдебната зала се оплака, че прокуратурата във всеки момент може спокойно да борави с материалите по "Червеи", а защитата не.

На подсещане, че всичко тръгна след изказване на ген. Атанас Атанасов от РБ, адвокатът уточни, че именно след изявите на политика в общественото пространство "Талибани" е отделена от "Червеи". Той даде да се разбере, че очаква самият Атанасов да даде показания (днес той бе нередовно призован, б.р.) и да "изчакаме да видим политиците какви ги говорят".

Иначе в отсъствие на едната обвиняема - Владимира Янева, процесът тръгна днес с разпит на свидетели - цели 17. В съда обаче дойде бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР - Тодор Костадинов, който е обвинен, че е подготвял документи с невярно съдържание, за да получи разрешения за СРС от тогавашната шефка на Софийския градски съд.

Няколко часа продължи разпитът на първия свидетел - Янко Цанков, айти специалист и оперативен работник в отдел "Вътрешна сигурност" на МВР по времето на Костадинов. Той описа схема, която в общи линии вече е излизала в общественото пространство. При него са водени двама служители на ДАНС и му е нареждано да им оказва пълно съдействие. Той не задавал въпроси, но щом вече са били в сградата на министерството му било ясно, че едва ли са влезли току така без санкция "отгоре". Те носели черни сакове около 1м на 50-60 см. Неговата работа била, когато поискат оптичен кабел, да им даде кабел, когато поискат розетка, откъдето да се включат в системата, да им я осигури. 

Цанков е и човекът, който лично физически е носел исканията за СРС в съда при Владимира Янева. Тя ги подписвала експресно за минути, за да може той да си ги вземе обратно, стана ясно от показанията му.