Една от административните мерки, които предприемаме, е създаване на предприятие, в което ще се включват услугите, които МВР предлага на гражданите.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от "Фокус" . От думите й стана ясно, че това са част от идеите за административната реформа в министерството и целта е във въпросното предприятие да се включат всички услуги, които ведомството предлага на гражданите.

"Всичко, което е към гражданите, свързано с административна услуга, ще бъде отделено в предприятие, което ще може да се развива само. Ще включва паспорти, КАТ, регистрация на коли, разрешителните за оръжие", добави тя.

Целта била там основно да работят хора по трудово правоотношение, а в министерството да останат полицейските служители. "Да направим по-модернизирана структура на министерството, а не тази тежка и тромава административна структура, която е на практика", посочи още вътрешният министър.

Тя даде пример, че в момента ведомството е като един голям двигател, който се задвижва тромаво, а е по-добре да стане пъргаво с няколко двигателя. Бъчварова обаче изрази и надежда, че средствата, генерирани от тези структури, ще си останат в техния бюджет.

"Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари, вместо да отиват в бюджета, а от бюджета да идват като трансфери, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т. н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре. В Грузия са го направили преди доста години, видях го по време на посещението ми там", каза тя.

На въпрос дали това ще стане догодина, Бъчварова заяви, че доколкото зависи от нейните сили, ще се направи. "Ще решим как ще го направим, но трябва да има ефект. Така е заложено и административно, и финансово МВР, че не може от раз да се решат проблемите", коментира тя.

Във връзка с поисканите близо 20 млн. лв. от Министерство на финансите за обезщетения на пенсионираните служители на МВР (срещу които Владислав Горанов настоя за реформи, б.р.), Бъчварова обясни, че те трябва да дойдат като допълнително плащане.

"Колкото повече хора напускат, толкова повече се увеличава сумата за тези обезщетения. В момента се опитваме да остойностим вътрешно организационните мерки, за да видим как ще се отразят на бюджета, за да може да направим системата по-динамична", заяви Румяна Бъчварова.