На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Българския хелзинкски комитет (БХК) са се срещнали и разговаряли с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента край гр. Средец, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в гр. Елхово. Това съобщават до медиите от БХК. Сред тях е бил и братът на загиналия афганистански гражданин.

При проведените разговори от БХК установили съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години (а не на 56, както беше съобщено, б.р.). Същият е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, понастоящем находящи се в РЦ-Елхово, твърдят от БХК.

Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи (версията на МВР е за двама гранични и един командирован, б.р.). Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела.

Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК счита за необходимо да заяви, че се установяват сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците, които повдигат въпроси за обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай. Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства.

От комитета припомнят инциденти през 2000 г., когато в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство.

Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще, настояват правозащитниците.

От пресцентъра на МВР бяха лаконични, че за момента нямат такива данни, а и цялото разследване на инцидента вече е под наблюдението на прокуратурата.