"Булгартабак" във вторник публикува специално изявление, с което да отговори на Радан Кънев. Ден по-рано той обяви, че има държавна политическа протекция за ДПС и финансови облаги за собствениците на цигарени фабрики у нас в предложението осигурителните прагове в сектора на тютюнопроизводството да останат непроменени през 2016-а. 

"Оценявам като особено тревожно предвидените лобистки изключения за цял бранш и за отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС", каза вчера съпредседателят на РБ и зам.-шеф на социалната комисия в НС Радан Кънев.

От холдинга решили да обяснят за какво става въпрос във връзка с "недобронамереното намесване от страна на някои медии и политически лица на името на „Булгартабак Холдинг“ АД".  В изявлението специално се подчертава, че голяма част от работещите в него се осигурявали на осигурителния максимум заради големите заплати, които получават.

"Само за последните 3 години компанията е внесла около 32,5 млн. лв. под формата на осигуровки.

Дружеството осигурява значителни приходи в бюджета на държавата. За последните четири години сме внесли под формата на дaнъци, осигуровки и акцизи около 3 млрд. лв., а само за 2014 г. сумата възлиза на приблизително 700 млн. лв.", се казва още.

Оттам възразяват срещу дискредитирането на доброто им име и замесването им в медийни манипулации.

В края на август стана официално известно, че Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили 5% от акциите на "Булгартабак холдинг". По косвени източници собствеността на мажоритарния дял в цигарената компания се свързваше именно с Пеевски.

Във вторник по Нова тв вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отрече, че този подход към осигурителните прагове в тютюнопроизводството е свързан с Пеевски. "Забавно ми е, когато ме обвиняват в любов към Пеевски", каза Калфин.

Това е целият текст на изявлението на "Булгартабак":

Във връзка с административното увеличаване на минималния осигурителен праг и зачестилото в последните дни политическо говорене и недобронамерено намесване от страна на някои медии и политически лица на името на „Булгартабак Холдинг“ АД, искаме да кажем :

В „Булгартабак Холдинг“ АД и във всички дъщерни предприятия социалните осигуровки винаги са се заплащали на база реално получени заплати. Средният осигурителен доход в Булгартабак е с 250% по-висок от този за страната или 2,5 пъти  повече спрямо средната работна заплата. В този смисъл, дружеството внася осигуровки в размер значително по–висок от минималния осигурителен праг, включително голяма част от нашите служители се осигуряват на осигурителния максимум.

Само за последните 3 години компанията е внесла около 32,5 млн. лв. под формата на осигуровки.

Дружеството осигурява значителни приходи в бюджета на държавата. За последните четири години сме внесли под формата на дaнъци, осигуровки и акцизи около 3 млрд. лв., а само за 2014 г. сумата възлиза на приблизително 700 млн. лв.

Поради това считаме, че дискутираното административно увеличаване на осигурителния праг и допуснатото изключение в сектора „Производство на тютюневи изделия“ нямат пряко отношение към размера на внасяните от „Булгартабак Холдинг“ АД осигуровки, като други коментари имат единствено манипулативен характер.

В този смисъл, няма да останем безучастни срещу опитите да бъде дискредитирано доброто име на едно търговско дружество с безупречен икономически и социален профил. Ние сме отговорна към служителите си компания, изряден платец към държавата и не желаем да бъдем замесвани в политически и медийни манипулации.

Българската икономика се нуждае от подкрепа и развитие. Уронването на престижа на българските компании допринася само за дестабилизация на сектора. Заставаме до всяка една българска компания и когато има критика, нека бъде градивна и подкрепена с доказателства.