На извънредно заседание тази нощ словенският парламент гласува допълнения към Закона за отбрана. Промяната дава на армията част от правата, които до момента имаше само полицията, предава БГНЕС.

Промяната бе извършена поради огромния прилив на мигранти в страната. Дебатите в пленарната зала продължиха пет часа, а за приемането на допълненията към Закона за отбрана бе необходимо мнозинство от две трети. За новия закон гласуваха 66 депутати, а петима бяха против.

Преди началото на дебатите словенският премиер Миро Церар съобщи, че е получил уверението на Европейския съюз, че властите в Любляна ще получат помощ при защитата на шенгенските граници на републиката. Според него Словения ще получи полицейско оборудване, техника и финансова помощ. Само през изминалото денонощие от Хърватия в Словения са пристигнали между 8000 и 9000 мигранти, а няколко хиляди от тях вече са преминали в Австрия. Страната помоли Европейския съюз да изпрати и свои полицаи да патрулират по границите ѝ.

Междувременно след дълги преговори австрийските власти са се съгласили да приемат 4300 бежанци от Словения.

За последното денонощие през два словенско-австрийски гранични пунктa са преминали групи по 3500 и 780 души, обявиха от местната полиция. Около 2500 обаче все още се намират в граничните райони и чакат реда си.