Референдумът за електронното дистанционно гласуване, който ще се проведе в неделя, е по-важен за бъдещето на България от местните избори, които ще текат успоредно в същия ден. Защото резултатите от вота са потискащо ясни. Дотолкова ясни, че до голяма степен го обезмислят.

Просто за пореден път ГЕРБ ще бъде първа политическа сила. Донякъде има интрига дали ДПС ще изпревари БСП за второто място. Но тя интересна само от гледна точка на криворазбраната патриотарщина. Защото дали ДПС ще е втора, а БСП трета или обратното, няма голямо значение. Недотам лицеприятният политически пейзаж няма да се промени особено.

В този пейзаж първата сила се титулува дясна и има успехи в усвояването на европейски средства. Но не иска и да чуе за малко повече европейско поведение в политиката. Основната лява сила пък е загрижена не толкова за интересите на пролетариата, колкото за това как наследниците на бившата номенклатура на БКП да не загубят привилегиите си. И как да докаже, че преди 1989 г. всъщност не беше чак толкова лошо. Третата голяма партия се води либерална, но е по-скоро етническа. Тя се бие в гърдите, че защитава правата и свободите на малцинствата, но всъщност ги държи във феодално подчинение, за да може да ги използва като сигурен електорат, чрез който да легитимира олигархичния модел на управление, известен още като модела #Кой.

Единственият начин изборите да не са толкова формални и пейзажът да се поразкраси малко е отдавна известен - като се променят правилата, по които избираме своето политическо представителство. Способите за това са няколко и въвеждането на електронно гласуване е един от тях. Другият е мажоритарният вот или поне силният мажоритарен елемент, който за съжаление отпадна като въпрос за референдума. Отпадането му не беше случайно, но това е друга тема.

Електронното гласуване определено ще освежи политическия процес у нас, защото ще даде възможност на много повече хора да упражнят своето право на вот. При това на хора, които са достатъчно интелигентни, за да боравят с компютър и които към този момент по една или друга причина не гласуват. Основно това ще облекчи вота на българите в чужбина, но и у нас мнозина ще се възползват.

Приказките, че електронното гласуване ще улесни изборната търговия са смешни и жалки. Нима има някой, който би могъл да твърди, че невъвеждането на електронно гласуване ще пресече контролирания вот? Този вот винаги е съществувал, продължава да съществува и държавата трябва да се бори срещу това явление. Партиите също биха могли да подпомогнат тази борба като озаптят активистите си по места. Но да се използва търговията с вот като аргумент срещу електронното гласуване издава само и единствено страх от страна на политиците. И този страх е напълно основателен, защото има реална опасност електронното гласуване да разбута така удобното за тях статукво. И дори да минимизира щетите от контролирания вот.

Има един много важен момент, който се спестява на избирателите. Вярно е, че по закон референдумът е валиден, ако в него са участвали не по-малко от включилите се в последните парламентарни избори и ако повече от половината от тях са гласували с "да". Този текст се използва за внушения, че няма смисъл да се гласува на референдума, защото някои партии, например ДПС, ще инструктират твърдото си ядро да не участва и прагът за валидност няма да бъде постигнат. Има обаче и още един текст в закона, който казва, че ако в референдума се включат 20% от гражданите с избирателни права, то предложението се внася в парламента и той би трябвало да се произнесе.

Ако се вярва на предварителните заявки на партиите, електронното гласуване би трябвало да събере мнозинство в пленарна зала. Ако пък решат да шикалкавят, което няма да е голяма изненада, гражданите вече добиха достатъчно опит в осъществяването на обществен натиск върху парламента. 20% избирателна активност е постижим резултат дори и без електората на ДПС.

Поради всички тези причини гласуването на референдума не е безсмислено. Точно обратното. Преди да влезем в тъмната стаичка ще ни дадат един куп бюлетини. Най-важната е именно онази, с която ще имаме възможност да подкрепим електронното гласуване.