Ватиканът отрече категорично, че папа Франциск страда от мозъчен тумор.

Папа Франциск е активен и информацията за болестта му е неоснователна”, съобщи началникът на пресслужбата на Светия престол отец Федерико Ломбарди. „Папата е в отлично здраве и разпространяването на безпочвени информации не заслужава внимание”, добави говорителят.

До опровержението се стигна, след като първо плъзнаха слухове, че главата на Римокатолическата църква е посетил преди няколко месеца специализирана клиника край Пиза, където му е била поставена страшната диагноза. Тогава хората видели хеликоптер със знамето на Ватикана, а после мълвата подела, че светият отец дори се помолил в параклиса на Дева Мария в болницата, след като разбрал, че му открили тъмно петно в лявото полукълбо на мозъка.

Изданието "Котидиано национале" обаче направило свое разследване. Според изнесената във вестника информация, тогава папата не е бил във вертолета, а машината е била пратена да вземе професор Таканори Фукушима. Той бил един от най-добрите специалисти по мозъчни тумори и аневризми. Хеликоптерът се приземил същия ден във Ватикана и първоначално се смятало, че лечителят идва за преглед на почетния папа Бенедикт XVI, който, както е известно, се оттегли от властта именно поради здравословни причини. Репортерите на вестника обаче с изненада научили, че всъщност медикът бил за преглед на Франциск. А диагнозата била тумор в мозъка. Според изданието той не бил голям и дори можело лечението да се осъществи без хирургическа намеса.

След опровержението на отец Ломбарди главният редактор на "Котидиано" коментира, че за съжаление новината е достоверна. По неговите думи редакционният екип дълго обмислял дали да пусне информацията, но надделяло мнението, че папата е обществена личност и неговото здравословно състояние би трябвало да е публично известно.

Освен това главният редактор заяви, че няколко пъти е била проверявана информацията, преди да бъде отпечатана.