Голяма близо двучасова раздумка. Събраха се осем кандидат-кметове на парламентарно представените партии и убиха малко време в тв битката за София. В края експресното проучване на "Алфа рисърч", което мери обществено мнение преди и след дебатите в предаването "Референдум" на БНТ, отчете ръст на объркването сред софиянци за бъдещето на града им в следващите 4 години. Както и спад на оптимистите, че нещата ще се движат към по-добро.

Големият успех на тази тв дискусия беше, че събра заедно основни кандидати. Сегашната кметица и главен претендент за нов мандат Йорданка Фандъкова също беше част от диспута, което на фона на други отказани от кметове фаворити на ГЕРБ участия, беше приятно разнообразие. Кандидатът на БСП Михаил Мирчев, на РБ Вили Лилков, на ВМРО Ангел Джамбазки, на ДПС Андрей Георгиев, на ББЦ Мария Календерска, на "Атака" Явор Нотев и на коалиция "Сердика", част от която е АБВ, Георги Кадиев усилено опитваха да се надприказват. Това най-вече.

Варна, Бургас - все тая, данък "смет" и толкова много сложни числа

В дебата, който препускаше през благоустройство, транспорт, бежанци, ред и сигурност, туризъм, бюджет и финанси, социални дейности, Витоша, Ларго...никой не успя да блесне с особени идеи. Затова пък много вървеше замерянето с числа, проценти, различни данни, статистики. Надцакването по тази линия често приемаше комични оттенъци. Редовно някой опонент се обаждаше: "Откъде взехте тези цифри". Най-волен беше подходът на Календерска. Фандъкова снизходително й казваше: "Няма такива числа". А Кадиев стигна дотам да й обяви: "Вие, ако сте в Общинския съвет, въобще няма да разбирате за какво става въпрос". Професорът Мирчев упорито сравняваше числата за спорт за София и Варна, в полза на морския град, а наоколо му шепнеха - "не Варна, Бургас". "Варна", заинати се Мирчев. А някой от опонентите му заключи: "Варна, Бургас, явно все тая".

Темата за финансите и бюджета измъчи най-много участниците. Като говоренето там беше сложна комбинация от затъване в блатото на числата и говорене с тежки клишета.
Общоговоренето беше силно разпространено. Не се мина без споменаване на "корупция", "лош капацитет", "липса на системност", "злоупотреби с обществени поръчки". "Топлофикация" беше отмината като "едно от най-големите престъпления в София", на което Фандъкова обясни също толкова "неочаквано": "Общинските търговски дружества се ръководят от Общинския съвет".

Участниците се оживяваха обаче силно от теми като козирката на спирките на градския транспорт - всеки с конкретни примери от битието си на пътник в градския транспорт. Паркирането и зонирането беше сведено до обещанието на Фандъкова: "Искаме по-малко коли в центъра на София". Най-добрата разговорка стана за бежанците и за ромските гета. Които не ги чака нищо хубаво, ако зависи от повечето кандидат-кметовете. Най-завоалиран в изказа си тук се оказа кандидатът на "Атака" Явор Нотев, който реши да говори за "прилагане на закона в цялата му тежест", "статут на екстериториалност", "изнасяне на компактни маси" и т. н.

Една тема обедини всички - Витоша е много хубава планина, голяма ценност за София. В случай, че сте пропуснали този факт. 

Не мина и без дози персонални атаки, като оказа се кметицата Фандъкова не беше най-атакувана. Най-много стрели и даже обвинения пряко тя отнесе от бившия общински съветник и "предател, който е забил нож в гърба на БСП" (нападка от Календерска)  Георги Кадиев. "Като зам.-шеф на ГЕРБ вие носите отговорност, че Цветанов ме подслушваше". "Е, сега", отговори Фандъкова. Календерска нападаше Кадиев, Джамбазки - Андрей Георгиев. Мирчев по малко Фандъкова и Кадиев. 
 
В дебатите никой не беше нещо по-различно от очакванията. Никой никого не изненада. Още по-малко приятно.

Мария Календерска - добра за махленска раздумка

Ако Календерска е ваша съседка, много внимавайте да не я раздразните и превърнете във ваш враг. Тогава отгоре ви ще се изсипе словесен поток, в който може да се удавите. Ако в дебатите трябваше да се присъжда награда за победител в надпреварата за най-голяма некомпетентност, жената до Бареков щеше да я получи безапелационно. В скоропоговорка тя бълваше заключения, числа и констатации за неща, които очевидно не й бяха ясни. "Г-н Джамбазки, вие си живеете в Брюксел" (Джамбазки подобно на Бареков е евродепутат), нападна тя кандидата на ВМРО, който не хареса една от идеите й за преустройство на Орлов мост. Твърденията й бяха непрекъснато опровергавани от другите участници. По време на дебата Календерска толкова се разпали и ядоса, че призова: "Като сте мъже, дръжте се като мъже в крайна сметка". Стигна се дотам, че Вили Лилков кротко да я поправи, че няма данък смет, а става дума за "такса".

Едно не можеше да се отрече на Календерска - свръхактивна, много речовита, с бързи реакции и с мнение по всеки въпрос. Напористост, комбинирана с махленски маниери.  

Андрей Георгиев - "Кой съм аз, защо съм тук"

Докато Календерска поне беше съвсем наясно и подготвена с опорни точки (какво пишеше в тях е друг въпрос и колко компетентни са й съветниците), участникът от ДПС направи впечатление основно със странното си присъствие. И се оказа големият претендент за приза "неадекватност по верме на тв дебат". Георгиев се намесваше колкото да разсмее останалите с мислите си за либералните ценности или с уверенията си, че за ДПС гласуват равномерно във всички квартали на София. За имигрантите обясни: "Въпросът с имигрантите се преекспонира. Той е проблем на цяла Европа". Георгиев беше любимият обект на заяждане от страна на Джамбазки. При споменаването на "обществени поръчки", кандидатът на ВМРО се оживи: "Не е изненада, че ДПС веднага се огледа в обществените поръчки, тази партия от това живее". А Календарска реши да приглася:"Говориш му от глухото ухо". От Георгиев се разбра, че не биха подкрепили вдигането на данъците и че парите за сметосъбиране са много. 

Явор Нотев - отегченият адвокат

Адвокатът на Волен Сидеров и кандидат-кмет на "Атака" изглеждаше тихо отегчен през цялото време. И говореше само ако много, ама много се налага. Обикновено скрит зад адвокатски витиевати фрази. Ако Нотев трябва да нахъсва и радикализира електората на "Атака" - работата е пропаднала, не е той човекът. Дори и по благодатната тема за "злите и опасни бежанци  и ромските гета" той се скри зад засукани изречения, че законът трябва да се спазва. Накрая се изяви с призива си към столичани защо да гласуват за него: "Вие не сте тъпи и аз не съм тъп".

Георги Кадиев - подготвен и обиден

Кадиев, който като дългогодишен общински съветник има солиден опит, насочи голямото си внимание към атаки - на различни нива към Фандъкова. Всяко негово изказване беше персонализирано към нея. Като не пропусна себеизтъкването. На няколко пъти намеси едно от познатите теми за проверките. "Вие, г-жо Фандъкова, като кмет сте предизвикали 18 проверки, а аз - 10. Някои от вашите проверки бяха по мои сигнали". И още: "От четирите общински дружества три са с големи задължения. Те вървят към умишлен фалит, трябва да ги вдигнете на крака". "Това не е вярно", отрече Фандъкова. "Дайте ми едно здраво общинско дружество", настояваше Кадиев. Той не пропускаше да отбележи колко е компетентен и как е бил изгонен от БСП. Въпреки адекватните му намеси и предложения, се натрапи основното звучене като на обиден и пренебрегнат човек. Кадиев поиска да се строят общински жилища, да има повече видеонаблюдение, да има безплатни карти за градски транспорт за майки и ученици - здраво заложи на социалното звучене.

Ангел Джамбазки - в целия си блясък

Джамбазки беше точно това, което винаги сте виждали при изявите му. В бясно темпо на надговаряне с Календерска, познатата риторика и бързи намеси. "Каня ви във ВМРО", обяви той към Михаил Мирчев, след като червеният професор се впусна в кратка, но пламена тирада срещу бежанците. Не се мина без темата за каруците, мислите, че "не можем да интегрираме никого насила" и "защо едни да си привилегировани за сметка на други", както и в заклеймяването на нощната линия до Студентски град, която возела хора, които отивали за нощен живот и всъщност можели да си платят транспорта. "Една библиотека няма в Студентски град", възмути си той. "Искате да кажете, че студентите са пияници", намеси се Мирчев. И т. н. Все в този дух.


Вили Лилков - лаконичен и скучноват

Вили Лилков, дългогодишен общински съветник, се конкурираше по мълчаливост с Нотев. Водещата специално се обръщаше към него, за да получи позицията му по даден въпрос. Въпреки звучащите компетентно намеси не изглеждаше активен, прекалено равен и с трудно запомнящо се присъствие. Лилков не положи усилия по време на дебата да разчупи суховатия си образ.

Михаил Мирчев - нападателният професор

Избирателите на БСП може и да са се объркали леко - това техният кандидат ли или е на "Атака". Така звучеше професорът, който беше нападателен, доста разговорлив и почти съумя да не се шегува. Опитите за широко усмихнат Мирчев, каквито кандидатът на БСП прави от време на време, този път почти бяха спестени на зрителите. Така и усещането за неестественост беше туширано.  Мирчев се обиди най-много, когато последното правителство на БСП беше наречено правителството на Мирчев. И побърза да се разграничи.

Йорданка Фандъкова - снизходителна

Фандъкова не излезе от ролята, която добре е усвоила за толкова години във властта. Усмихната, добронамерена, наставнически настроена, готова да изрецитира уроците къде какво се строи и какво ще се направи, хлъзгава при по-конкретни въпроси. Въпрос: "Как ще се справите с бежанците в София?" отговор: "Видеонаблюдение и полицейско присъствие".
Фандъкова не се разсърди нито за момент, изглеждаше съвсем спокойна. И леко снизходителна. 

Очевидно неприятна й се видя само темата за оставката на главния архитект Петър Диков. "Кога ще уволните Диков?" започна да пита Кадиев, а останалите да му пригласят. След няколко опита да пренебрегне въпроса, Фандъкова реши да отговори: "Правила съм промени в екипа си. Кампанията не е време за кадруване". Не прозвуча, като че ли постът на арх. Диков е застрашен.
Така че в София ще си я караме постарому. Както сме свикнали. 

Толкова от тв битката. И как после софиянци да не позагубят оптимизма си след този дебат.