Това интервю е част от поредица срещи на Клуб Z с най-интересните кандидати за кмет на София. Интервютата не са част от платена кампания на кандидатите. В дните до изборите планираме да ви срещнем с Йорданка Фандъкова - ГЕРБ, Михаил Мирчев - БСП, Вили Лилков - Реформаторски блокГеорги Кадиев - "Сердика", и Ангел Джамбазки - ВМРО.

 

- Проф. Мирчев, какво показват последните ви социологически проучвания - как изглежда картината в София?

- Ако в София има втори тур, вероятността аз да отида на него е почти 100%, дистанцията между БСП и РБ се увеличава, расте и моята разлика с кандидата на РБ Вили Лилков. Големият проблем е дали Йорданка Фандъкова ще може да спечели от първи тур, защото в момента тя е под 50%. но не много под. Очаквам опит за масирана фалшификация в нейна полза. Едни 5% за нея фалшифицирани отгоре и хоп тя печели с 51%. Това е голямата питанка.

- Каква е дистанцията между вас и Фандъкова?

- Над 20% е дистанцията между мен и Фандъкова към 30 септември. Общополитическата ситуация на ГЕРБ обаче става все по-плачевна заради сирийските бежанци, тези вълни, които идват от Турция, едни странни момчета, всъщност бойни отряди внася Турция в България... Всичко това се излива на главата на Бойко Борисов и ГЕРБ. Така че общополитическата ситуация става много притеснителна и сложна.

- На колко оценявате "ако"-то да има втори тур?

- Ако бяхме в стабилна политическа ситуация, щях да ви кажа конкретни числа. Заради описаната картина това не е възможно. Но се взривява недоволството лично срещу Борисов, а Фандъкова е негово подставено лице. Затова и нейният рейтинг може неочаквано да се срути. Очаквам моят рейтинг да продължи да расте. Към 30 септември той беше около 17%, ако стане 20-23%, тогава може неприятно за ГЕРБ разликата рязко да се стопи. Защото при една разлика от 15% между нас на първи тур, Фандъкова  е вече в риск не само да отиде на втори тур, но и да загуби изборите.

- Как ще изглежда Столичният общински съвет според прогнозите ви? Ще има ли ГЕРБ пълно мнозинство?

- Общинската листа на ГЕРБ в момента взема около 40%. Ако фалшифицират изборите обаче, ГЕРБ може да надхвърли 50%. Ако се случи този общополитически срив, те ще паднат надолу. Ще има група на БСП, вероятно Георги Кадиев ще успее да вземе 1-2 общински съветници. Другите малки партии вляво не зная дали нещо ще успеят да го направят. Много интересна е ситуацията в дясното пространство. Последната тенденция е, че рейтингът на Реформаторския блок се разколебава. Те бяха под 10%, но могат да паднат и по-ниско. Въпросът е дали нещо ще успеят да вземат другите десни алтернативни формации като ДЕОС, една много интересна дясна формация...Интересна е ситуацията и при патриотите. В момента България се взривява точно по патриотична линия. Дали обаче тази народна емоция и гняв ще бъдат припознати от хората в "Атака" и ВМРО?

- Какъв е профилът на хората, които ще гласуват за вас? Освен левите има ли и много националистически настроени хора, електорат на "Атака", на ВМРО?

- На първи тур ще има, но няма да са много. Ще има дори десни, но и те няма да са много. На първи тур разчитам преди всичко на левия електорат и на бившия ляв електорат, който не е малко, който беше разочарован и от 2005 г. на вълни, на вълни се оттегля от БСП. Това са хора, които са ходили към ГЕРБ, към "Атака" и там са били още по-разочаровани. И сега в мое лице ще видят оздравяващо ново начало. Плюс част от патриотите още на първи тур, плюс част от умерените десни, национално настроените, по-интелектуалните.  А на втория тур ще има голяма прегрупиране.

- Съзнателно ли се опитвате да привлечете националистически вот? Звучите все по-радикално.

- Абсолютно съзнателно. Аз съм носител на идеи тип "Орбан", на политиката да си пазим държавата от бедствието на нашествениците. Второ, ситуацията ми поднася това на тепсия, не мога да не се възползвам.

- А как гледате на коментарите, че използвате език на омразата?

- Това не е език на омразата, а на политическото самосъхранение.

- ..."нашественици", "примитиви" и т. н.

- Те са нашественици, а и са примитиви, защото цивилизационно са хора от 7-ми век, ние все пак живеем в Европа в 21-ви век. Двете цивилизации нямат абсолютно никаква съвместимост. През 2009 г. това ми беше голямата докторска дисертация, още тогава съм го описал. Всички тези определения са неприятни, против идеологемите на европейската толерантност са, но са абсолютно реалистични от гледна точка на фактологията. 

- Не сте ли много далече от лявото на съвременна Европа?

- Напротив модерното ляво е патриотично и националистично. Социалдемократическата германска и ПЕС- формула не е модерно ляво, това е остаряло ляво. Модерното ляво са "Подемос", Лейбъристката партия с новия си председател, СИРИЗА...

- Нито СИРИЗА, нито "Подемос" са враждебни към чужденците, мигрантите, те се интерисуват от вътрешни, социални проблеми.

- В Испания ще станат много остри по проблема. Интересно защо засега не се задейства по тази тематика СИРИЗА, права сте. Но в Гърция имат една друга крайно дясна фашизоидна партия, която всъщност е завзела тази проблематика. Да не правим елементарни аналогии, пъстри са нещата, но модерното ляво не е социалдемократическият модел на Тони Блеър и Германия, нито ПЕС с тяхната политика е модерното ляво. 

- Готов ли сте да приемете сравнения с Волен Сидеров или Боян Расате?

- С Боян Расате не мога да се сравнявам, защото общо взето той е носител на подобен тип искания, ценности, само че не може да влезе в центъра на политиката. Да се разберем - успешен е този политик, който не просто изповядва нещо, а успее да привлече достатъчно обществено внимание и да влезе в центъра на терена. Що се отнася до Сидеров мисля, че той е доста голям екстремист като поведение и не вярвам на неговата искреност. Според мен той само експлоатира политическата и патриотична проблематика, болките на българския народ. На Волен Сидеров и на "Атака" аз не вярвам и не приемам аналогии с тях. Но на втори тур мисля, че голяма част от искрените привърженици на "Атака" ще гласуват за мен. Друга такава формация е ВМРО. Те също се движат по тази политическа полоса.

- Доста сте обсъждан, критикуван и осмиван за начина, по който комуникирате във фейсбук. 

- Това е форма. Аз зная, че много хора си представят едни избори не толкова като сериозен сблъсък на политически програми, а като политическо шоу. Така че съвсем откровено въведох тази форма на изказ. За сериозните неща пиша в неочаквана, понякога провокативна форма. Това привлича вниманието. Много хора, медии, които се опитват да ме окарикатуряват, всъщност ми правят много добра реклама. Негативната реклама е добра реклама.

- Пишете ли вогонска поезия?

- Никога през живота си не съм писал поезия. Това беше едно от най-странните неща. Че ме обявиха даже и за поет. Разбрах, че има и конкурс някакъв. Не пиша поезия, но съвсем съзнателно си подреждам графически в стихоплетен дизайн текстовете във фейсбук. Оттам е - ако правите алюзия с някакъв вид поезия.

- Ласкаете ли се, обиждате ли се, че ви наричат вогон?

- С много герои от филми, от литература ме сравниха. Някои са приятни, други странни, трети неприятни. Това е въпрос на културна пъстрота.

- Звучите понякога и доста сексистки. Фандъкова е "жената", "послушната"...

- Нарекох я жената в кавички, когато поставих въпросът тя може ли да се справи със сирийското в кавички безчестие в центъра на София. Считам, че трябва мъжки характер. Мъж с мъжки характер. Не виждам още жена с мъжки характер. Мъж, който като кмет с твърда ръка да посегне към този проблем, за да може да се разреши. Иначе бедствието в центъра на София - негърско, арабско, мюсюлманско, предстои.

- Много често споменавате тази тема - бежанците в центъра на София. Това ли е най-големият проблем на града?

- Този проблем ще взриви София. Той ще взриви гражданския мир, ще се стигне до някакви граждански сблъсъци. Затова говоря за граждански патрули, но от интелигенти мъже, в центъра на София. За да не отива проблемът към ексцесиите на скинхедовете и т. н. Това е работа на властите, не е работа само на министъра на вътрешните работи, но и на кмета, на общинската полиция. 

- Ако бъдете избран, ще въведете такива патрули?

- По най-бързия начин. В сътрудничество с институциите и гражданските организации. 

- Как си представяте интелигентните патрули?

- Има такива примери - по ул. "Цар Симеон" има два случая. Живеещи там хора си правят двойки, тройки, четворки, тръгват да се разхождат вечерно време, никого не бият, просто едни мъже, които респектират и се разхождат. В помощ на полицията, на жандармерията...Това го е имало и преди в България.

- Бихте ли се включили в такъв патрул?

- Да, разбира се. Аз съм участвал при предишния строй. В моя квартал - тогава се казваше "Ленин", сега "Яворов". Просто си обикаляхме квартала от 10 до 2 ч през нощта, за да спираме крадците на гуми и чистачки.

- Мъж или жена да е кмет на София-  има ли значение?

- Трябва да бъде човек с мъжки характер - с или без кавички. Да не вдига телефончето и да пита: Сега какво да правя. Да има много смелост, да поема отговорност. Йорданка Фандъкова не е такъв човек. Тя е много приятна като образ, като говорене, като замъгляване на проблемите, но тя не поема лична отговорност, не застава срещу проблемите.

- Трите най-големи проблема на София?

- Свръхоскъпяването на всички най-големи проекти. Магистрални участъци, детски градини, ремонти на улици са два-три пъти по-скъпи. И от третия месец започва ремонт на ремонта. Защо се прави? Защото първо непрозрачно се правят обществените поръчки и после в договорите няма достатъчно строги условия за гаранции. Не за една, а за 5, 10 години. Досега Фандъкова е санкционирала само една фирма, с някаква миниатюрна глоба за некачествено изпълнение, има още десетина за забавяне на срока. Непрекъснато избухват скандали за ужасно ниското качество.

Вторият проблем, е, че София се управлява на парче, а не като голяма система. Има общ устройствен план, но не подробен, съзнателно 6 години арх. Диков не направи следващите стъпки, за да завърши подробния устройствен план. Околовръстният път - от цялата южна дъга са направили само 6 км, а през 2011 г. в програмата на г-жа Фандъкова имаше заявка, че цялата ще бъде направена. 10 км седят ненаправени и сега. В момента около Герман на собствениците им извиват ръцете, за да си продадат имотите на някакви минимални цени, след което ще бъде направен общият устройствен план и после имотите ще бъдат изкупени на високи цени. Забавяне, корупция. Южната дъга я няма, западната я няма, северната е забавена с 20 години. София няма план за 20 години напред за системно развитие.

Третият проблем е административният капацитет - много калинки, много недоучени.

И четвъртият проблем - рисков, са тези бежанци и циганските гета в София.

- За ромските гета какво предвиждате?

- 23 на брой са. Ще почна нещо да правя, ще видя колко са, къде са, откъде са.

- Ще ги разрушавате?

- Много бързате. Казах, че ще видя. Един сериозен политик не се хвърля да прави нещо преди да помисли. Говори се за незаконни постройки, но никой не казва къде са, откъде са. Има два вида постройки - хубава къща и коптор. Хубавата къща при земетресение няма да падне. Защо да се бута? Тя трябва да бъде узаконена. До нея коптор, той, разбира се, трябва да бъде премахнат. Къде отиват хората, когато бъдат извадени от тези жилища? Един от големите проблеми в София е, че не се строят общински жилища. Не само за цигани, за социално слаби въобще.

- Кои ще са първите три неща, които ще направите, ако станете кмет?

- Първо - ревизия , второ - арх. Диков веднага трябва да бъде сменен, 70% от скандалите за нередни разрешения за строителство минават през неговия подпис. Трето - в общината ще останат чиновниците и служителите, които знаят какво работят. И ще се заема със спешния проблем с циганските гета и бежанци.

- Опишете се в едно изречение.

- Застаряващ мъж, с много енергия,на 61 години съм, разбирам от много неща, от всички аспекти на властта. В науката политология и социология се занимавам на системно равнище, а София е голяма система. Освен това съм честен човек, не съм крадлив човек и на политиката не гледам като на търговия.