Сайтът "Уикилийкс" публикува документи, за които твърди, че са били получени след пробив в личната електронна поща на директора на ЦРУ Джон Бренан в AOL, предаде Би Би Си.

ЕЛектронният адрес бил атакуван от хакери, които твърдят, че са гимназиални ученици и протестирали срещу външната политика на САЩ. Те обявиха в туитър, че скоро ще публикуват още от писмата.

Сред публикуваните документи са въпросник, известен още като "формуляр 86". Хакерите твърдят, че това е личната анкета на Бренан, попълнена от него, когато се е кандидатирал за пост в правителството на президента Барак Обама. Публикуванти са също меморандум до Обама за Иран и писмо от сенатор за използването на изтезания при разпити на заподозрени терористи. Въпросникът съдържа лична информация за Бренан.

Първи за пробива на пощата на Бренан съобщи в. "Ню Йорк пост". Именно там се обадиха хакерите и съобщиха, че са пробили адреса на шефа на ЦРУ, както и електронната поща на министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън.

ЦРУ осъди атаката срещу Бренан.

"Няма никакви индикации, че публикуваните досега документи са поверителни. Пробивът в пощата на семейство Бренан е злонамерено деяние. Това може да се случи на всекиго и то трябва да бъде осъдено, а не насърчавано", се казва в изявление на ведомството.

Документите датират от и преди 2008 г. Джон Бренан оглави ЦРУ през 2013 г.