Петима депутати от Реформаторския блок са внесли вчера -  в последния възможен срок за промени в Конституцията между двете четения, пакет от предложения за законови промени от 6 точки. Всъщност това са предложенията на Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", които включват много по-крайни мерки за съдебна реформа от дискутираните досега.

Подготвените като готови проектопромени в различни закони са подписани от Радан Кънев, Иван Иванов, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов и Валентин Павлов от Блока. В преразказан вид 6-те точки звучат така:

  1. - Изменение в Конституцията, с което да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

  2. - Намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и въвеждане на оценка на дейността му по ръководене на прокуратурата и осъществяването на наказателната политика в края на третата година от мандата му. Намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години, без право на повторно избиране.

  3. - Въвеждане в Конституцията на длъжността “Заместник-главен прокурор за борба с корупцията”. Той образува и ръководи досъдебни производства и внася обвинителни актове по сигнали и жалби на граждани и държавни институции, като е независим от главния прокурор. Избира се и се отчита ежегодно за дейността си пред Висшия съдебен съвет. Може да бъде освободен при системно несправяне със задълженията си и накърняване престижа на съдебната власт.

  4. - Подкрепа за предложеното разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска. Предложението за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се прави до Пленума на Висшия съдебен съвет само от съдийската колегия, като прокурорската колегия или отделни нейни членове да нямат право на предложения за ръководители на върховните съдилища, а само участват в обсъждането и гласуването. Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който влизат и прокурорите и следовател, да не може да взима решения по никакви въпроси, отнасящи се до съдийски назначения, кариерно израстване, атестиране и дисциплинарни производства спрямо съдии.

  5. - Въвеждане на конституционно ниво на явно гласуване по всички въпроси в колегиите и Пленума на ВСС с цел пълна прозрачност и носене на лична отговорност за решенията в административния орган на съдебната власт.

  6. - Изменение на Конституцията, с което да се премахне възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

  7. От идеите на "Правосъдие за всеки" всъщност Реформаторите не са внесли само седмата - да се намали парламентарната квота в бъдещ ВСС (25 членен) от 11 на 7 души. "Всъщност в Румъния например са 14 от професионалната срещу само 2 от политическата квота", поясни Любомир Авджийски от Инициативата.

  8. Той също поясни, че внесените вчера в деловоството на НС документи са в готов вид като промени на вече приетите корекции в Конституцията, приети на първо четене.

  9. Всъщност това е втори пакет предложения от страна на РБ. Както Клуб Z писа, друга група, начело с Петър Славов, вече внесе доста по-меки предложения за промени. В последния момент от партията решили да имат два пакета.

  10. Свои промени внесе и АБВ.

  11. "Не крием, че това са наши идеи. В следващия момент вече искаме да насочваме вниманието на парламентарните партии, че на всички трябва да ни е писнало от безконтролната власт на главния прокурор", каза Любомир Авджийски.