САЩ излъгали не само Русия, но и целия свят за целите на своя противоракетен щит.

Обвинението отправи днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той произнесе реч пред Международния клуб "Валдай" в курорта Сочи с участието на над 130 бизнесмени и политолози от цял свят.

Въпреки свиването на иранската ядрена програма, САЩ продължават да развиват системата си за противоракетна отбрана (ПРО), изтъкна Путин.

"САЩ едностранно излязоха от Договора за ограничаване на ПРО. Днес иранският ядрен проблем е решен, никаква заплаха от страна на Иран не е имало, както казвахме, и няма. Причината, подтикнала нашите американски партньори да изграждат системата за ПРО, изчезна. Имахме правото да очакваме, че и работата по развитието на ПРО на САЩ ще спре. Нищо подобно не се случва, всичко продължава", каза Путин. И припомни, че тези дни са били проведени първите тестове на противоракетния щит в Европа.

"Опитаха се да заблудят и нас, и целия свят за пореден път, ако говорим съвсем просто - лъгаха ни", заяви президентът.

Според него терористичните групировки не могат да бъдат делени на умерени и неумерени.

"Невъзможно е да постигнем успех в борбата с терористите, ако част от тях биват използвани като таран за сваляне на неудобни режими. После никъде не можем да се скрием от тези терористи", каза Путин.

И даде за пример настоящата ситуация в Либия.

Путин припомни, че оръжието, пращано на умерените опозиционери в Близкия изток, неизменно се е оказвало в ръцете на терористични организации. И понякога цели банди от умерените преминавали на страната на екстремистите под звуците на оркестър.

Путин подкара новата "Лада".

Руският лидер нарече неприемливо използването на сила в световните дела на принципа "кой командва вкъщи". Но изтъкна, че военната сила остава и още дълго време ще бъде използвана като инструмент на международната политика. Въпросът обаче е дали тя ще бъде използвана като последно средство, когато другите възможности са изчерпани или юмруците ще бъдат пускани в действие по всеки повод.

Путин отново защити руската военна кампания в Сирия, като заяви, че тя е легтитимна, тъй като правителството в Дамаск се е обърнало за помощ към Москва. Русия се надява да нанесе превантивен удар по терористите в Сирия. Тези терористи заплашват самата Русия. С разгрома им ще бъдат подпомогнати и други държави и народи, които ще бъдат в опасност, ако тези терористи се завърнат по родните си места.

Президентът пристигна на форума с новия модел "Веста" на "Лада". Той лично изпробва току-що произведената кола на концерна "АвтоВАЗ".